Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксини, произведени в ЕС, ще се изнасят само с разрешение на Еврокомисията


Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Всички ваксини срещу коронавируса, които са произведени на територията на Европейския съюз, ще могат да се изнасят за трети страни само с разрешение. Това реши Европейската комисия в понеделник, като ограничението ще важи поне до края на март месец. То ще се прилага само за компании, с които ЕС е сключил предварително споразумение за закупуване.

Целта на ЕК е да осигури достъп на всички граждани на блока и преодоляване на настоящата липса и прозрачност при износа. И трите компании, чиито ваксини в момента са одобрени за употреба от Европейската агенция по лекарствата съобщиха за производствени проблеми, които бавят доставките на препаратите срещу COVID-19.

Това са Pfizer/BioNtech, която е консорциум между американска и германска фирми, Moderna, която е американска фармацевтична компания и AstraZeneca, което е британско-шведско партньорство.

От 1 февруари държавите членки ще могат да дават разрешение за износ на препарати, но от дружествата ще се изисква да ги уведомяват за намерението си да изнасят ваксините.

„Предоставихме авансово финансиране на дружествата, за да изградят необходимия капацитет за производството на ваксини, така че доставките да могат да започнат веднага след разрешаването им“, коментира комисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес.

Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен механизмът е временен и ЕС ще продължи да изпълнява поетите ангажименти към държавите с ниски и средни доходи.

В списъка на държавите, за които е нужно разрешение от Еврокомисията, влизат и всички останали европейски страни, които не са част от ЕС. Това важи и за Великобритания и Турция, например. Освен тях, разрешение ще се иска за износ към Япония, Съединените щати, Южна Корея, Канада, Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Бразилия, Мексико и Южна Африка.

За подобна регулация се заговори като резултат от конфликта между AstraZeneca и Европейската комисия. Канада и Япония още тогава изразиха недоволството си от новите правила, a Южна Корея предупреди, че е възможно правителствата да искат повече ваксини, отколкото им трябват.

През изминалата седмица между Европейския съюз и фармацевтичната компания се получи разрив, след като те обявиха, че ще доставят с 60% по-малко ваксини за ЕС от договореното. В края на седмицата Европейската агенция по лекарствата одобри препарата на AstraZeneca за употреба в блока, а Европейската комисия се отказа да блокира доставките на ваксини в Северна Ирландия.

България е поръчала най-много ваксини именно от оксфордската ваксина на AstraZeneca. Страната ни е последна по темп на имунизация в целия Европейски съюз, но според властите това не е дългосрочен проблем.

Ваксините: Колко, кога, защо?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG