Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външни министри от НАТО поздравиха България за разкритата шпионска група


Екатерина Захариева заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен
Екатерина Захариева заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Външните министри на няколко страни от НАТО поздравиха България за разкритата шпионска група, която според прокуратурата е събирала и издавала класифицирана информация в полза на Русия. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева след втория ден от срещата на външните министри от Алианса.

В края на миналата седмица главният прокурор Иван Гешев обяви, че за шпионаж са задържани и обвинени шестима души, сред които бивши военни разузнавачи и действащи служители на Министерството на отбраната. Един от тях направи самопризнания и беше освободен под гаранция, а другите петима бяха задържани за постоянно от Софийския военно-окръжен съд.

„Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евро-атлантическа общност. Имаме нужда от последователен и реалистичен подход по отношение на Русия и трябва да защитаваме ценностите си – свобода, демокрация, върховенство на закона, човешки права“, обърна се тя към колегите си, цитирана от пресцентъра на МВнР.

Самата Захариева публикува в профила си във фейсбук няколко снимки с други министри, посочвайки, че освен от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, е получила поздравления от колегите си от Румъния, Полша, Люксембург, Италия и Норвегия.

Основната тема на дискусията от втория ден на срещата бяха именно отношенията с Русия. Захариева е информирала колегите си, че след разкриването на шпионската група се е наложило София да изгони още двама руски дипломати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG