Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН ще разследва репресиите в Беларус. Циханоуска призова за нови протести


Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция за създаването на работна група, която ще разследва репресиите на властите в Беларус срещу граждани по време на протестите, започнали миналото лято. Реакцията идва след призив на правозащитната организация “Амнести интернешанъл“ за защита на мирните демонстранти.

Предложението за създаването на разследваща група беше прието с 20 гласа “за“, 7 “против“ и 20 “въздържали се“. Беларус определи резолюцията като “деструктивен сигнал“ и “поредна проява на манипулация от ООН и Запада“.

“Трябва да покажем подкрепата си към народа на Беларус, да потърсим отговорност от нарушаващите човешките права и да прекратим този ужасен кръг на безнаказаност“, каза посланика на Португалия Руи Масейра, представяйки позицията на ЕС.

Протестите в Беларус започнаха през август 2020 г., когато беше съобщено, че Александър Лукашенко печели шести пореден мандат като президент. Опозицията обяви изборните резултати за фалшифицирани, а ЕС, САЩ и други представители на международната общност поискаха провеждането на нов вот.

Разразилите се протести продължиха няколко месеца, а властите реагираха с хиляди арести и повдигнати обвинения. Неправителствени организации в страната съобщиха за повече от 1000 случаи на изтезания и поне 290 политически затворници. Според опозицията най-малко осем души са били убити.

Междувременно лидерката на беларуската опозиция и претендираща за действителен победител на президентските избори Святлана Циханоуска призова за нови протести. Повод за призива ѝ в туитър стана датата 25 март, на която се отбелязва Денят на свободата и годишнината от създаването на съществувалата за кратко Беларуска народна република.

Представители на опозицията съобщиха, че полицията прави всичко по силите си, за да осуети евентуални нови демонстрации. Органите на реда отказват да охраняват събитията, оправдавайки решението си с противоепидемичните мерки, както и с “призиви в екстремистки канали в Телеграм“.

“Аменести интернешънъл“ предупреди, че властите се подготвят да превърнат празника в “пореднaта сцена на отвратително насилие“.

На 25 март се отбелязват 103 години от създаването на Беларуската народна република, чието съществуване продължава за по-малко от година през 1918 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG