Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Златното дъно". Нов филм за "луксозния живот" на Лукашенко


Александър Лукашенко
Александър Лукашенко

Базираният в Полша опозиционен беларуски сайт Некста публикува разследване за "луксозния живот" на Александър Лукашенко.

Видеото е озаглавено "Лукашенко. Златното дъно" и беше публикувано на 8 март. Разследването проследява личните разходи на Лукашенко и описва вили, луксозни коли и подаръци, които според авторите се използват от него.

Според видеото Лукашенко е предлагал "закрила" на корумпирани бизнесмени от Беларус и други страни. Показано е луксозно имение в Красноселское, близо до Минск, което според Некста е подарък от руския олигарх Михаил Гуцерев в замяна на "закрила" от страна на Лукашенко.

Лукашенко е на власт в Беларус от 1994 година. Миналата седмица той каза, че неговият "единствен дворец" е малка къща под 60 кв. метра, където е бил отгледан от майка си.

Лукашенко промени няколко пъти конституцията, за да запази авторитарната си власт. Медиите често го наричат "последния европейски диктатор".

През август 2020 г. той се обяви за победител в изборите за президент за шести път, което предизвика вълна от масови протести в цялата страна.

Хиляди бяха задържани, а някои бяха осъдени на затвор. Полицията преби стотици протестиращи, сред които и журналисти, които отразяваха протестите.

Няколко души загинаха в резултат на насилието. Правозащитни организации твърдят, че има достатъчно доказателства за изтезания в арестите.

На 23 септември 2020 г. Лукашенко проведе церемония по встъпване в длъжност при закрити врата. Европейският съюз, Великобритания, Съединените щати и Канада не го признават за легитимен държавен глава.

ЕС наложи три пакета от санкции срещу представители на властите в Беларус, сред които и самия Лукашенко, заради фалшифициране на изборите и смазване със сила на мирни протести.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG