Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да уважават договорите". ЕС очаква AstraZeneca да изпълни ангажимента си


Европейските лидери се срещнаха виртуално заради пандемията от COVID-19
Европейските лидери се срещнаха виртуално заради пандемията от COVID-19

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) не изчистиха разногласията си по въпроса за разпределението на ваксините. Те проведоха заседание на Европейския съвет онлайн заради влошаването на ситуацията с пандемията от COVID-19.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че ЕС може да забрани изцяло износа на ваксини срещу коронавирус за Обединеното кралство, ако фирмите производители не изпълнят ангажиментите си към Съюза.

По отношение на AstraZeneca Фон дер Лайен каза, че компаниите "трябва да уважават договорите си" със страните от ЕС преди да изнасят ваксини.

Става дума за фабрика на AstraZeneca в Нидерландия, от която Великобритания получава част от своите ваксини. До края на срещата лидерите не постигнаха съгласие как трябва да бъде разпределена предстоящата партида от 10 милиона дози. Преговорите продължават на ниво посланици.

Въпреки затрудненията, ЕС все още си поставя за цел да ваксинира 70 на сто от пълнолетното си население до края на лятото. На този фон президентът на САЩ Джо Байдън удвои целта си за броя на поставените дози до края на април - от 100 на 200 милиона.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че европейските лидери са се съгласили да ускорят производството на ваксини в Европа.

Досега в страните от ЕС са доставени 88 милиона дози ваксини, а са поставени 62 милиона. Само 4,1 на сто от населението на ЕС е напълно ваксинирано с по две дози.

България е на последно място по този показател с малко над 1 % напълно ваксинирани. Към петък българите с поставени по две дози са 83 134.

"Разпределението на ваксините трябва да бъде по начин, който да помогне на всички държави членки, така че едновременно да можем да излезем от пандемията", каза по време на срещата българският премиер Бойко Борсов.

България и още 5 държави от ЕС изразиха недоволство, че „доставките на дози от ваксините до отделните държави членки не се извършват на равна основа на базата на пропорционалното разпределение на база населението.“

Европейската комисия отговори, че това не е вярно и всяка държава сама е решавала каква част от своята квота да използва.

Квотата на България е 1,55% от всички ваксини в ЕС, но страната е поръчала много по малко и е заложила предимно на Astra Zeneca.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG