Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия затегна контрола по границите заради коронавируса. Франция отчете ръст на случаите


Човек с маска минава пред плакати с надпис "Тествай се, ваксинирай се, внимавай" в Берлин
Човек с маска минава пред плакати с надпис "Тествай се, ваксинирай се, внимавай" в Берлин

Германия препоръча на гражданите си да ограничат пътуванията си във Франция, Австрия, Дания и Чехия заради ръста в разпространението на коронавируса. Берлин въведе изискване всеки пристигащ от тези държави да предостави отрицателен тест за COVID-19, направен до 48 часа преди пътуването, и да бъде подлаган на задължителна 10-дневна карантина.

Това са част от усилията на властите в Германия да ограничат разпространението на коронавируса в страната. Новите случаи са по над 20 000 на ден и министърът на здравеопазването Йенс Шпан предупреди, че ако третата вълна продължава със същата скорост, здравната система ще бъде изправена пред колапс.

„Ако това продължи безконтролно, рискуваме здравната ни система да достигне критична точка през април“, каза той.

Германия е сред държавите в Европа, в които случаите на COVID-19 се увеличават бързо през последните дни. Здравните власти посочват като причина за това разпространението на т.нар. британски вариант на коронавируса.

Във Франция новите случаи се увеличават през последната седмица. Заболеваемостта в Париж е близо 600 случая на 100 000 души от населението на двуседмична база, а средно за страната случаите са 200 на 100 000 души, съобщи Би Би Си. В интензивни отделения са над 4700 пациенти с COVID-19.

Строги мерки са наложени в общо 19 департамента, където заболеваемостта е висока. Повечето бизнеси са затворени, а пътуването до и извън тези райони е забранено без уважителна причина. Учениците учат присъствено, но властите съобщиха, че при заразен ученик, целият клас ще преминава на онлайн обучение, съобщи Ройтерс.

Президентът Еманюел Макрон каза в четвъртък, че налагането на нови мерки „не е табу“ и ще бъде направено, ако е необходимо. Здравните власти съобщиха, че ще засилят проверките за спазване на мерките и заговориха за „надпревара с времето“.

Испания също вече ще изисква отрицателен тест за коронавирус за пристигащите от Франция, съобщи Ройтерс. Решението беше взето на фона на ръста на заболеваемостта в самата Испания, която към петък беше 138,6 случая на 100 000 души за двуседмичен период.

Властите в Италия решиха да позволят присъствено обучение за учениците в малките класове. Премиерът Марио Драги обаче каза, че показателите на епидемията ще се следят внимателно и ако се наложи, мерките може отново да се затегнат.

Повече за разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG