Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отново сме на улиците." Над 200 души бяха арестувани на протест срещу Лукашенко в Беларус


Служители на силите за сигурност на Беларус, полицейски коли и камиони блокираха центъра на Минск на 27 март
Служители на силите за сигурност на Беларус, полицейски коли и камиони блокираха центъра на Минск на 27 март

Полицията в Беларус задържа повече от 200 души и блокира улици и площади в столицата Минск, за да предотврати протест срещу управлението на Александър Лукашенко. Това се случи на фона на призивите на опозицията за подновяване на масовите протести, които бяха временно прекратени през зимата.

Протестите в Беларус започнаха след изборите през август 2020 г., когато беше съобщено, че Александър Лукашенко печели шести пореден мандат като президент. Опозицията обяви изборните резултати за фалшифицирани. Европейският съюз и САЩ поискаха провеждането на нов вот и наложиха санкции на Беларус.

Протестите продължиха няколко месеца, а властите реагираха с хиляди арести и повдигнати обвинения. Неправителствени организации в страната съобщиха за повече от 1000 случаи на изтезания и поне 30 000 ареста. Според опозицията най-малко осем души са били убити. Репресиите на властите и зимните условия предизвикаха временно спиране на масовите шествия, но отделни протестни прояви продължиха да се провеждат.

През последните дни опозицията призова за подновяване на масовите протести. Опозиционният канал Некста съобщи на своите 1,4 милиона последователи в Телеграм, че на 27 март ще бъде „първото масово излизане“ на беларусите тази година.

„Отново сме на улиците“, написаха от Некста. „Подготвили сме нов сценарий. Тактиката е направена с цел да изтощи и дезориентира силите за сигурност. Важно е да защитим хората.“

По данни на правозащитната организация „Вясна“ в събота са арестувани поне 240 души, включително петима журналисти, които по-късно са освободени.

Организаторите на протеста планираха той да се проведе в центъра на Минск, но заради засиленото полицейско присъствие и блокираните от силите за сигурност улици, хората се събраха в предградията. Снимки и видеоклипове от центъра на Минск показват военни превозни средства, полицейски бусове и блокирани улици. Има кадри на служители на силите за сигурност, които задържат произволни хора и ги водят в бусове.

Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи, че не е имало нито един масов протест в страната в събота. „Малки групи с нерегистрирани символи бяха забелязани в Минск, някои протестиращи бяха задържани за разследване“, се казва в официалното изявление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG