Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Беларус започна разследване за тероризъм срещу лидерката на опозицията Циханоуска


Лидерът на опозицията Святлана Циханоуска избяга от Беларус дни след провеждането на президентските избори, за които властите обявиха, че са спечелени от Александър Лукашенко
Лидерът на опозицията Святлана Циханоуска избяга от Беларус дни след провеждането на президентските избори, за които властите обявиха, че са спечелени от Александър Лукашенко

Прокуратурата в Беларус започна разследване, свързано с обвинение в тероризъм срещу лидерката на опозицията срещу президента Александър Лукашенко – Светлана Циханоуска. Действието на управляващите е поредният опит за атака срещу опозицията и потушаването на продължаващите от няколко месеца протести.

В официално съобщение главният прокурор на страната Андрей Швед обвини Циханоуска и няколко други души в заговор за поставянето на експлозиви и подготвянето на палежи в Минск и други градове в страната.

В съобщението не бяха посочени други детайли, но то идва само дни, след като беше оповестено за задържането на обвинен в опит за поставянето на експлозиви в Минск и близкия до него град Борисов.

Към момента Циханоуска не е коментирала обвиненията срещу себе си.

Протестите в Беларус започнаха след изборите през август 2020 г., когато беше съобщено, че Александър Лукашенко печели шести пореден мандат като президент. Опозицията обяви изборните резултати за фалшифицирани. Европейският съюз и САЩ поискаха провеждането на нов вот и наложиха санкции на Беларус.

Циханоуска, която се обяви за действителния победител във вота, избяга от страната и продължава да се намира в чужбина.

Протестите продължиха няколко месеца, а властите реагираха с хиляди арести и повдигнати обвинения. Неправителствени организации в страната съобщиха за повече от 1000 случаи на изтезания и поне 33 000 ареста. Според опозицията най-малко осем души са били убити. Репресиите на властите и зимните условия предизвикаха временно спиране на масовите шествия, но отделни протестни прояви продължиха да се провеждат.

Преди седмица Циханоуска призова за нови началото на нова серия от протести срещу Лукашенко.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG