Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боклук срещу хунтата. Убитите протестиращи в Мианмар вече са над 500


MYANMAR-POLITICS/PROTESTS
MYANMAR-POLITICS/PROTESTS

Протестиращите в Мианмар започнаха да трупат боклук по улиците. Те демонстрират срещу военния преврат от 1 февруари и насилието над мирно протестиращи след това. Досега силите на реда са убили над 500 привърженици на демокрацията.

Във вторник има още два смъртни случая на демонстранти. В понеделник жертвите бяха 14.

Мианмар е разтърсена от протести и насилие от 1 февруари, когато армията отстрани демократично избраното правителство на Аунг Сан Су Чжи.

Асоциацията за подкрепа на политическите затворници съобщи, че общият брой на убитите досега е 512, като 141 от тях са загинали в събота - най-кървавият ден от началото на протестите.

Протестите не са само по улиците. На много места започна гражданско неподчинение, което блокира значителна част от икономиката. Най-новата тактика е хората да си оставят боклука на кръстовищата в главния град Янгон.

"Протестът с боклука е срещу хунтата. Елате всички", пише на един от призивите в социалните мрежи.

Силите на реда започнаха да използват по-мощни оръжия срещу протестиращите. Според някои от тях те са били атакувани с гранатомети.

Държавната телевизия каза, че са използвани "оръжия срещу безредици", за да бъде разпръсната "тълпата от терористи и насилници".

"Цяла нощ се стреляше", казва жител на Янгон пред Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова военните в Мианмар да спрат да убиват демонстранти. Редица западни държави осъдиха преврата и призоваха за спиране на насилието.

Миналата седмица зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин присъства на военен парад в Янгон, а лидерът на хунтата Мин Аун Хлаин нарече Москва "истински приятел".

Една от групите, които организират протестите, е Генералният стачен комитет на народите, който призова в понеделник силите на етническите малцинства да се включат в протестите срещу хунтата.

Военните в Мианмар от десетилетия оправдават своята власт с думите, че са единствената институция, която е способна да запази националното единство. Генералите взеха властта преди два месеца с обяснението, че проведените през ноември 2020 г. избори са били фалшифицирани. Избирателната комисия отхвърля това обвинение.

Изборите бяха спечелени от партията на Аун Сан Су Чжи. Тя остава арестувана на неизвестно място.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG