Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ изтеглят свои дипломати от Мианмар заради насилието


Съединените щати разпоредиха на всички свои по-нископоставени дипломати и семействата им в Мианмар да напуснат страната, тъй като местната военна хунта засилва проявите на насилие срещу протестиращите в защита на демокрацията.

Според официално изявление на Държавния департамент на САЩ от 30 март заповедта за изтеглянето на дипломатите е издадена заради „COVID-19, както и зони на граждански вълнения и въоръжено насилие“.

В Мианмар пламнаха масови размирици, след като военните превзеха властта на 1 февруари чрез преврат срещу демократично избрания лидер на страната Аунг Сан Су Чжи. Тя и нейни високопоставени съпратийци бяха арестувани, след което последваха масови протести, репресии и убийства на демонстранти.

Според международни наблюдатели жертвите досега са поне 500. През уикенда над 100 протестиращи бяха убити в цялата страна в най-кървавия ден, откакто военните завзеха властта. Те твърдят, че изборите през ноември миналата година са били спечелени с измама от партията на Аунг Сан Су Чжи.

Действията на военната хунта бяха осъдени от САЩ, Европейския съюз и няколко други държави, но международната критика и западните санкции засега не оказват влияние върху случващото се в страната. В четвъртък предстои Съветът за сигурност на ООН да заседава по повод ситуацията в Мианмар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG