Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия задържа руски военен за шпионаж. Москва потвърди и изяснява "подробности"


Карабинерите са задържали италианския морски офицер и руския военен във вторник вечерта (снимката е илюстративна)

Италианската полиция обяви в сряда, че е задържала капитан от местния флот и руски военен служител по подозрения в шпионаж. Впоследствие Министерството на външните работи на Италия съобщи, че е призовало за обяснение руския посланик в Рим Сергей Разов.

„Карабинерите прекъснаха тайна среща между двамата запоозрени, които бяха заловени непосредствено след предаването на документ от италианския офицер в замяна на парична сума“, се казва в официално изявление на местната полиция от 31 март.

Руското посолство в Рим потвърди, че служител към кабинета на военния аташе е бил арестуван, добавяйки единствено, че „подробностите по случая се изясняват“. От дипломатическата мисия изразиха надежда, че случилото се няма да „окаже ефект“ върху руско-италианските отношения.

Поред разпространената от карабинерите информация срещата между местния капитан на фрегата и руския военен се е състояла късно предишния ден. Двамата са заподозрени в „тежки престъпления, свързани със шпионаж и националната сигурност“.

В изявлението се казва още, че италианския морски офицер официално е задържан под стража, докато ситуацията с руския военен „все още се разглежда заради дипломатическия му статут“.

Отношенията между Русия и страните членки на НАТО бяха засегнати от редица шпионски скандали през последните години на фона на засиленото напрежение между Москва и Запада. Преди десетина дни българската прокуратура обяви, че е задържала шестима руски шпиони в София. Петима от тях бяха оставени за постоянно в ареста от военните съдии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG