Връзки за достъпност

Извънредни новини

До 30 юни в България ще пристигнат над 1 млн. нови дози от ваксината на Pfizer/BioNTech


EU flag
EU flag

България ще получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано. Това стана ясно след заседанието на посланиците към ЕС в Брюксел, завършило в четвъртък вечерта.

Новата доставка за страната ще бъде от 1 259 728 допълнителни дози, каза премиерът Бойко Борисов във видео съобщение във Фейсбук. Медикаментите се очакват в България преди 30 юни 2021 г., посочи БТА.

Новината идва на фона на критики към правителството заради това, че е избрало да поръча по-малко ваксини от квотата, която се полага на България в ЕС. Официалната българска поръчка за ваксини на Pfizer/BioNTech беше за 3,9 млн. дози.

По-късно страни от Централна и Източна Европа, сред които и България, обвиниха ЕС в несправедливо разпределение на ваксините и настояха да получат повече дози, съобразени с броя на населението.

С решението, взето в Брюксел в четвъртък, 5 страни от ЕС ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Страните са България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия.

Посоченото количество се поделя между петте страни пропорционално на броя на населението.

Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози.

Решението, взето в Бръксел, е еднократно.

Допълнителните дози са осигурени от Pfizer и първоначално се предвиждаше да бъдат доставени в ЕС към края на годината. Производителят осигури общо 10 милиона допълнителни дози.

Проверка на Свободна Европа, направена преди дни, показа, че първоначално България е направила следните поръчки за ваксини: от ваксината на Pfizer/BioNTech страната е поръчала 3,9 млн. дози (0,65% от общата европейска поръчка), от ваксината на Moderna е поръчала 0,96 млн. дози (0,21%), от AstraZeneca е поръчала 4,5 млн. дози (1,13%), от еднодозовата ваксина на Johnson&Johnson е поръчала 2 млн. дози (0,5%), а от CureVac1 млн. дози (0,25%). Поръчката от Sanofi се предвижда да е за 4,65 млн. дози.

По-късно от AstraZeneca забавиха доставките за целия ЕС. За тези на Sanofi стана ясно, че няма да могат да се осъществят преди края на 2021 г. Двете компании са точно тези, от които българските власти са поръчали най-много медикаменти.

Така България остана на дъното в ЕС по темп на ваксиниране и причината за това е в решението на българските власти колко ваксини от кои производители да заявят, а не в разпределението, направено от Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG