Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев поиска пълна яснота, а не "самохвалство" по обвиненията за шпионаж за Русия


По думите на Румен Радев случаят е показал “дълбок вътрешен проблем“, който компрометира не само България и службите ѝ, но и злепоставя страната пред международните партньори.
По думите на Румен Радев случаят е показал “дълбок вътрешен проблем“, който компрометира не само България и службите ѝ, но и злепоставя страната пред международните партньори.

Президентът Румен Радев заяви, че очаква решението на съда по отношение на шпионския скандал, свързан с изнасяне на класифицирана информация в полза на Русия. Той за пръв път коментира случая и добави, че в ситуацията е по-важно не “самохвалство“, а получаването на отговори.

“Защо високопоставени служители в Народното събрание и Министерството на отбраната, чиито проверки и допуск се издават от службите, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната ни сигурност?”, попита Радев. Той добави, че случаят е показал “дълбок вътрешен проблем“, който компрометира не само България и службите ѝ, но и злепоставя страната пред международните партньори.

Заради шпионския скандал до момента в ареста се намират петима души – бившият ръководен кадър във военното разузнаване Иван Илиев, когото прокуратурата нарича "резидента" и твърди, че е бил начело на групата; неговата съпруга Галина Илиева, която има българско и руско гражданство и за която се твърди, че е била връзка с посолството на Русия; началникът на секретната регистратура в Народното събрание и бивш военен Любомир Медаров; зам.-началникът на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров; както и друг действащ служител на МО – Димитър Влахов.

Официално огласените досега обвинения на заподозрените са за участие в шпионска група, която си е поставила за цел да събира материали, представляващи държавна тайна, за да ги издава на чужда държава. Според източници на Свободна Европа шестимата все още нямат обвинения за предаване на конкретни секретни документи на Русия.

Според неофициална информация на БНТ по делото е разпитван и бившият ръководител на "Военна полиция" Борислав Сертов, тъй като негови служители са охранявали Иван Илиев след ареста му. По-миналата седмица прокуратурата съобщи, че той е направил опит за бягство, но е бил заловен в района на руското посолство в София. Сертов вече не ръководи "Военна полиция", тъй като му предстои назначение за военен аташе в Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG