Връзки за достъпност

Извънредни новини

Припаднали и викове "Убийци" в "Арена Армеец". Какво не беше наред в изборната нощ


Малко преди 8:00 часа в понеделник на трибуните в "Арена Армеец" се виждат хора от секционни комисии, които чакат за първоначална проверка на протоколите, а долу е опашката от тези, които чакат ред, за да коригират сгрешени протоколи
Малко преди 8:00 часа в понеделник на трибуните в "Арена Армеец" се виждат хора от секционни комисии, които чакат за първоначална проверка на протоколите, а долу е опашката от тези, които чакат ред, за да коригират сгрешени протоколи
"За последен път участвам". Голямото чакане в "Арена Армеец"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Масово сгрешени протоколи от гласуването в секционните избирателни комисии (СИК) бавят проверката и приемането им от районните избирателни комисии (РИК). Те биват връщани и поправяни, за да бъдат отчетени накрая официалните резултати. През това време членовете на секционните комисии чакат с часове и напрежението се покачва.

Така изглежда ситуацията в столичната зала „Арена Армеец“, където се събират и обобщават резултатите от парламентарните избори, проведени в неделя. Това разказаха пред Свободна Европа членове на секционни избирателни комисии от София, пожелали да останат анонимни.

Бавното обработване на изборните книжа провокира напрежение сред присъстващите. Жена, чакаща на стол, пада и си удря главата, след което ѝ е оказана медицинска помощ. Пикът на напрежението настъпва след припадането на втори човек – хората в залата масово подемат сканидарния „Убийци“. Общо на четирима души им прилошаа заради дългото чакане.

Ситуацията напомня за изборите за президент и местна власт през 2011 г., когато при отчитането на протоколите в Общинската избирателна комисия в София в зала „Универсиада“ също имаше припаднали и викове „Мафия“.

"Над 90% от протоколите са със сборни грешки"

Опасения, че при отчитането на изборните резултати ще има масови грешки, имаше още в дните преди провеждането на вота в неделя заради усложненото попълване на протоколите в СИК. Този проблем беше потвърден официално от секретаря на 23-та РИК Полина Витанова, след като изборните книжа започнаха да пристигат и да се обработват в „Арена Армеец“.

„Над 90% от протоколите са със сборни грешки. Сложното разпределение на преференциите оказа своето влияние. Също така многото числа, непоследователното вписване и сборуването им също доведе до сборни грешки“, заяви Витанова пред Нова телевизия.

По думите ѝ отстраняването на тези неточности отнема средно поне по 45 минути, след което протоколите отново се връщат в изчислителния пункт „за ново въвеждане, отново трябва да изчакат, за да се прегледат от член на РИК, и чак тогава да се предадат и прегледат изборните книжа“.

Процесът допълнително се бави заради противоепидемичните мерки. Масите в залата са отдалечени на по-голямо разстояние една от друга и членовете на СИК се налага да се изчакват допълнително някоя от тях да се освободи, за да нанесат корекциите преди да отидат за повторно изчисляване на резултатите.

Мая Манолова се усъмни, че се дописват протоколи

Внасянето на корекции в протоколите провокира и съмнения, че резултатите в тях се подправят. Малко след полунощ от коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ обявиха, че управляващите се готвят да манипулират вота, за да вкарат в парламента близки до тях формации. В този час на ръба на 4-процентната бариера бяха партньорите на ГЕРБ в досегашната управляваща коалиция от ВМРО.

Бившият омбудсман Мая Манолова, която е сред лидерите на „Изправи се! Мутри, вън!“, се появи с няколко свои колеги пред „Арена Армеец“ и обяви пред медиите, че кандидат-депутатът на обединението Никола Вапцаров „буквално беше изхвърлен с полиция“ от залата, „защото е поискал да види как става приемането на протоколите“.

„Имаме снимки от наши застъпници в зала „Арена Армеец“ – че протоколи се преписват, дописват, пренаписват, преправят, което е грубо нарушение на Изборния кодекс. Този път няма да позволим да откраднат резултатите на българските граждани, както това се случи на местните избори“, заяви Манолова.

Малко след изявлението ѝ, пред медиите отвън излезе председателката на 23-та РИК Живка Котева. Тя обясни на Манолова, че според решение на комисията от края на март право да бъдат вътре имат само застъпниците, наблюдателите и регистрираните представители на изборните участници, но не и кандидат-депутатите.

Последва спор, в който Вапцаров твърдеше, че законът му позволява да бъде в залата, но така и не беше допуснат. В крайна сметка двама застъпници на обединението влязоха в залата, стана ясно малко по-късно от съобщение на „Изправи се! Мутри вън!“.

Проблеми с резултатите от мобилното гласуване

Проблеми имаше и при отчитането на резултатите от гласуването с мобилна урна. Тази възможност беше предвидена за хората, поставени под карантина заради заразяване или контакт с COVID-19. Още в дните преди изборите имаше съмнения дали организацията на гласуване по този начин ще сработи.

След края на вота в неделя се оказа, че членовете на мобилната секция трябва да чакат допълнително, защото колегите им от „Арена Армеец“ не са готови да започнат веднага да ги приемат.

„Тука казаха, че вътре не са готови, и повече от 40-50 минути чакаме, час и нещо може би стана, докато влезнем. Омръзна ни! Станали сме в 5:00 часа сутринта, идваме в 20:15 часа и те не са подготвени. Това не е нормално“, заяви председателката на мобилна секция Изабела Александрова по време на импровизиран брифинг пред журналистите.

По думите ѝ нейната секция е обиколила през деня 25 адреса и не е имало проблеми, докато не се е стигнало до момента с отчитането на резултатите. Освен чакането пред залата, Александрова разказа, че с колегите ѝ са имали проблем при отчитането на протокол заради сгрешен номер на преференция.

„Някой от нашата секция е маркирал някакъв номер за преференция, който за тази партия не съществува и [от РИК] вдигнаха рамене и ни превъртаха през всичките гишета, защото те не знаят какво се случва – този номер не съществува. А ние какво сме виновни? Подхвърлиха ни – там идете, ми там идете.“

„Това, че СИК от този вид са приключили по-рано с гласуването и с адресите, това не им дава право преди 20:00 часа да установят резултата и да отварят избирателните кутии. Така че не вярвам в 20:00 часа да е имало СИК тук“, отговори ѝ задочно секретарят на 23-та РИК Полина Витанова.

Сигнали за нарушения и "масово купуване на гласове"

Междувременно някои от партиите започнаха да обявяват данни за засечени нарушения в изборния процес още през нощта. По думите на Мая Манолова в сутрешните часове от коалицията ѝ са констатирали около 20 вида нарушения. От БСП пък пуснаха жалба в Централната избирателна комисия (ЦИК) заради публикуване на междинни резултати от вота в електронни медии.

„Искаме ЦИК да се разпореди и да се преустанови публикуването на тези неверни данни и да бъдат премахнати от страниците на тези медии“, заяви ръководителят на предизборния щаб на левицата Георги Свиленски.

Той заяви още, че социалистите са получили данни за „масово купуване на гласове“ в цялата страна. Като примери за конкретни градове той спомена Кърджали, Смолян, Гоце Делчев, Благоевград, Ловеч, Враца и други.

Общо 12 души са обвинени за изборни престъпления до момента, съобщиха в понеделник от пресцентъра на прокуратурата. Образувани са 38 досъдебни производства и 665 преписки по получени сигнали за купуване на гласове и други нередности покрай парламентарния вот. В изборния ден мъж от Горни Дъбник беше осъден на 11 месеца условно по бързата процедура мъж, след като призна, че е купувал гласове.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG