Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални е прехвърлен в затворническа болница


Кадър от охранителна камера в трудовия лагер, където е затворен Навални, на който изданието Life.ru твърди, че вдясно се вижда самият опозиционер
Кадър от охранителна камера в трудовия лагер, където е затворен Навални, на който изданието Life.ru твърди, че вдясно се вижда самият опозиционер

Руският опозиционер Алексей Навални е бил прехвърлен в болничното отделение на трудовия лагер, в който изтърпява оставащото му наказание от 2 години и 8 месеца от стара условна присъда, която беше првърната в ефективна през февруари.

Той ще бъде лекуван от респираторно заболяване и му е направено изследване за коронавирус, съобщава „Ройтерс“, цитирайки руския в. „Известия“, който се позовава на затворническите власти във Владимирска област.

Преди ден Навални съобщи в профила си в Инстаграм, че има висока температура и силна кашлица, а трима от 15-имата затворници в неговия отряд наскоро са били приети в болница с туберкулоза. Източник на „Известия“ обаче отрича това твърдение.

Миналата седмица критикът на Кремъл обяви гладна стачка заради отказа на затворническите власти да му осигурят медицинска помощ. Той се намира в Изправителна колония 2 на 100 км от Москва – един от най-суровите затвори в Русия.

В последните седмици негови сътрудници алармират за влошеното му здравословно състояние. В началото на седмицата близо 500 руски лекари подписаха онлайн петиция с настояване Навални веднага да получи адекватна помощ.

Навални беше арестуван през януари на летището в Москва на прибиране от Германия. Там той се лекуваше след отравяне с бойно отровно вещество от групата на новичок, за което обвинява руския президент Владимир Путин. След това Навални беше осъден по обвинение, че е нарушил условията на своя стара условна присъда по време на лечението си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG