Връзки за достъпност

Извънредни новини

Регулаторът на ЕС ще разследва дали руската ваксина не е тествана върху хора насила


Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че се е ваксинирал, но не каза с коя ваксина
Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че се е ваксинирал, но не каза с коя ваксина

Европейският лекарствен регулатор ще започне разследване дали при клиничните изпитвания на руската ваксина срещу COVID-19 е използвана принуда. Това съобщи Файненшъл таймс, като се позова на свои източници в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Разследването цели да разкрие дали производителят на ваксината "Спутник V" е спазвал международния стандарт за добра клинична практика (GCP).

Файненшъл таймс припомня, че самата Русия съобщи за участието на военни и държавни служители в изпитванията на ваксината, разработена от държавна лаборатория, която е финансирана от руския Фонд за преки инвестиции, както се нарича суверенният фонд на Кремъл.

Директорът на фонда Кирил Дмитриев е коментирал пред изданието, че "не е имало натиск (върху участници) и "Спутник V" отговаря на всички клинични стандарти".

В момента Европейската агенция по лекарствата разглежда документите на "Спутник V", чийто производител поиска в началото на март разрешение за употреба на територията на Европейския съюз (ЕС).

Няколко дни по-късно EMA предупреди държавите от ЕС да не избързват с одобрението на ваксината за употреба на техните територии.

Досега само Унгария и Словакия са разрешили руската ваксина. Заради доставките на "Спутник V" премиерът на Словакия подаде оставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG