Връзки за достъпност

Извънредни новини
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov

Кой ще управлява: Националистите тръгват към обединение за изборите. Правителството започна кадровите смени

В този блог следим развитието след парламентарните избори - политическите позиции, преговорите и всичко за бъдещото управление на България.

Крайният резултат след проведените на 4 април избори за Народно събрание е ГЕРБ-СДС - 26,18%; "Има такъв народ" - 17,66%; "БСП за България" - 15.01%; ДПС - 10,49%; "Демократична България" - 9,45%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 4,72%.

ЦИК обяви и разпределението на мандатите по партии и райони. ГЕРБ-СДС - 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри, вън!" - 14 мандата.

15:45 25.4.2021

"Президентът Румен Радев казва - работете и носете отговорност, докато аз се мотая - за да тече задкулисието в момента, защото никой не знае кой с кого преговаря." Това каза премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с министри от кабинета в оставка. Според Борисов затова президентът бави връчването на мандат за съставяне на ново правителство на втората политическа сила в парламента. Тече задкулисие, което не знаем какво е, подчерта Борисов.
"Вчера президентът Румен Радев, садейки поредното дърво, каза правителството да работи. Добре. Ние се надявахме по-бързо да ни остържат. Той иска да работим. В същото време неговите подопечни малки партии в парламента наложиха мораториум. То е противоконституционно, касае цялата администрация, не само на Министерския съвет", допълни премиерът в оставка.

14:28 24.4.2021

Премиерът в оставка Бойко Борисов предупреди, че в Австрия са били касирани избори заради пощите, и ако в България се касират избори поради тази причина, няма да има парламент, който да промени Изборния кодекс. Като резултат ще има перманентно служебно правителство, защото всяка партия ще касира вота. Той каза това по време на среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова, екипа й и общински съветници от ГЕРБ, излъчена онлайн във Фейсбук.

Изказването му е във връзка с приетия на първо четене вчера в парламента проект за промени на Изборния кодекс, внесен от "Има такъв народ". В него се предвижда въвеждане на експериментално електронно гласуване и възможност за гласуване по пощата от българите в чужбина.
"Ако в България касираме избори, ако има избори, а то ще има най-вероятно, няма да има парламент, който да промени този кодекс, и ще има перманентно служебно правителство. Няма да може да се излъчат управляващи, защото всяка партия ще касира", каза Борисов.

12:16 24.4.2021

Президентът Румен Радев предстои да вземе решение кога да връчи втория мандат за сформиране на правителство на втората партия по брой гласове на изборите "Има такъв народ". Тъй като в Конституцията няма определен срок между връчването на двата мандата, той се надява депутатите да използват времето за диалог и постигане на обединение около ясни принципи и приоритети. Целта му е депутатите да успеят да сформират правителство с широка парламентарна подкрепа.

"Не трябва да се губи надежда, трябва ясно да се заявят нашите очаквания да бъде съставено редовно правителство", каза Радев пред журналисти в събота, след като обяви началото на президентската инициатива: "Да засадим дърво, да възродим българската гора".

Според държавния глава има и още законодателни промени, които трябва да бъдат направени от Народното събрание.

"Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти, българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент, така че, трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато има вече сериозни заявки - не само Изборният кодекс, има много други стойностни предложения, които заслужават също да бъдат разгледани", каза още Радев.

В петък Народното събрание прие на първо четене законопроекта за промяна на Изборния кодекс, предложен от "Има такъв народ" (ИТН).

14:47 23.4.2021

Народното събрание прие на първо четене в петък поправките в Изборния кодекс, предложени от "Има такъв народ" (ИТН). Останалите проекти на ГЕРБ, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" не получиха подкрепа.

Народните представители гласуваха също съкращаване на срока за предложения между първо и второ четене на 3 дни. Така се очаква окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс да бъде идната седмица. Текстовете предвиждат видеонаблюдение на броенето на гласовете, промяна на Централната избирателна комисия и облекачаване на гласуването на в чужбина.

Заради съкратените срокове от ГЕРБ коментираха, че в бързането прозира намерението на "Има такъв народ" да не състави правителство, а страната да върви към предсрочни избори.

13:01 23.4.2021

БСП внася в парламента предложение за замразяване на депутатските заплати и премахването на приетото вчера предложение за определяне на допълнително възнаграждение в размер до 25 на сто от месечното възнаграждение на народните представители. Това обяви на брифинг в парламента заместник-председателят на Народното събрание от квотата на левицата Кристиан Вигенин.

В четвъртък Народното събрание прие лимит на допълнителното възнаграждения, които народните представители са ползвали винаги. Според действащите досега разпоредби депутатите можеха да вземат бонус средства за „допълнителни задачи, възлагани от парламента“. По предложение на ДБ на тези средства бе сложен таван – 25% от основната месечна заплата на народните представители.

Вигенин посочи, че левицата ще поиска да отпадне и текста, който в момента съществува в правилника, с който заплатите на депутатите се актуализират на всеки три месеца.

От „Изправи се! Мутри вън!“ пък беше предложено депутатските заплати да бъдат намалени до 1400 лева.

12:31 23.4.2021

ГЕРБ смятат, че в момента се водят задкулисни разговори между останалите партии в парламента за съставяне на правителството. Това стана ясно от думите на народният представител Даниел Митов, който бе номинацията на Бойко Борисов за министър-председател.

Според него страната има нужда от стабилно правителство и от този момент нататък отговорността за съставянето му е на втората по големина партия – Има такъв народ.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че те са върнали мандата без да предложат състава на правителство за гласуване в Народното събрание, защото „няма нужда гражданите да стават свидетели на низости“.

11:35 23.4.2021

„Има такъв народ“ ще обяви намеренията си за бъдещото управление, след като получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това каза председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов.

„Ще направим това, което трябва да направим, в момента, в който ни дадат мандата“, каза Йорданов. Той отклони въпроси, касаещи принципните позиции на формацията за съставянето на кабинет. „Все още няма мандат, колеги, президентът трябва да ни извика“, допълни той.

По-рано президентът Румен Радев каза, че ще обяви в следващите дни кога ще връчи мандата за съставяне на правителство на „Има такъв народ“.

10:39 23.4.2021

ГЕРБ върна неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

В петък номинираният от партията за министър-председател Даниел Митов каза пред президента, че ГЕРБ е направила усилия за разговори за съставяне на кабинет. „За съжаление партиите, с които смятахме, че можем да водим разговори арогантно отказаха разговор с нас“, коментира Митов.

Държавният глава съобщи пред медиите, че в близките дни, че оповести кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. Според конституцията той трябва да отиде при втората политическа сила. Това е „Има такъв народ“.

„Надявам се времето дотогава [до връчването на мандата] да бъде инвестирано в диалог. България има нужда от стабилно правителство на основата на легитимни принципи“, каза Радев.

10:08 23.4.2021

Президентът Румен Радев се среща в 10.30 ч.на "Дондуков" 2 с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, на която връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи за решението на Изпълнителната комисия на партията за връщане на мандата, без предложението за правителство да бъде гласувано в Народното събрание.

08:49 23.4.2021

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да върне неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Това стана ясно от включване на министър-председателя в оставка Бойко Борисов във Фейсбук.

“Отивайте връщайте мандата и си работете в парламента”, каза той, обръщайки се към кандидата за премиер на ГЕРБ Даниел Митов.

До ситуацията се стигна след като покана за преговори от страна на ГЕРБ отказаха “Демократична България” и “Има такъв народ”.

Според Борисов останалите партии няма да направят правителство и ще се стигне до служебен кабинет.


22:02 22.4.2021

Депутатите от ГЕРБ ще поискат тълкувателно решение от Конституционния съд за наложения от Народното събрание мораториум върху действията на правителството. Това съобщи на брифинг в парламента председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите ѝ в момента се подготвя и жалба за обявяване на днешното решение на парламента за противоконституционно. Очаква се жалбата и искането за тълкуване да бъдат внесени в Конституционния съд следващата седмица.

Атанасова добави, че ГЕРБ ще иска Конституционният съд да обяви забраната за противоконституционна, защото чрез нея законодателната власт се намесва в работата на изпълнителната. По думите ѝ това решение засяга сфери от обществения и икономическия живот, без да се знае какви последици ще донесе.

Колегата ѝ Маноил Манев допусна, че държавни предприятия, чиито бордове не са запълнени, могат да бъдат доведени до фалит поради невъзможност за взимане на решения.

16:23 22.4.2021

Парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ събра необходимите подписи за внасяне на решение за създаване на Комисия за разследване на полицейското насилие срещу протестиращите на 10 юли 2020 г. и 2 септември 2020 г.

Според внесеното проекторешение комисията ще разследва фактите и обстоятелствата при използването на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР срещу протестиращите.

Вносителите припомнят, че на 10 юли 2020 г. и 2 септември 2020 г. "срещу протестиращи граждани са използвани насилие и репресия. Бяха задържани десетки граждани и журналисти, използван бе безогледно сълзотворен газ срещу журналисти, възрастни хора, жени и деца".

15:20 22.4.2021

Комисията по правни въпроси в Народното събрание ще изслушва най-малко веднъж на всеки три месеца главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд.

Това решиха народните представители единодушно със 189 гласа "за" с приемането на промяна в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Главният прокурор е длъжен да се яви пред комисията, записаха депутатите.

Първоначалното предложение на депутати от "Демократична България" предвиждаше само главният прокурор да бъде изслушван на всеки три месеца, от ДПС обаче поискаха да се допълнят и другите двама ръководители в съдебната система. Допълнението към текста беше прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и ДПС.

13:02 22.4.2021

Парламентът прие решение за мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването. Решението беше прието с гласовете на представителите на всички останали парламентарни групи. 151 бяха "за".

Забраната за действия на Министерския съвет и министерствата се отнася за възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, вземане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.

12:58 22.4.2021

Депутатите няма да имат Великденска ваканция тази година. Решението беше прието със 165 гласа "за", трима - "против", и трима - "въздържал се".

Предложението за отпадане на почивните дни около празниците беше на парламентарната група на "Има такъв народ".

12:32 22.4.2021

"Днес няма да върнем мандата. Ще проведем заседание на партията на 23 април, на което ще вземем решение". Това каза пред журналисти в парламента номинираният за министър-председател Даниел Митов в проекто-кабинета на ГЕРБ-СДС.

Като първи мандатоносител коалицията е направила "сериозен, открит опит" за разговори с партиите за съставяне на кабинет.

"За съжаление, "Има такъв народ" отказа да води разговори с мотива, че предизборните им ангажименти не включват диалог с партиите на статуквото", каза още Митов.

11:18 22.4.2021

"ГЕРБ ще върне мандата за съставяне на правителство най-вероятно още днес", каза заместник-председателят на парламентарната група ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС във вторник.

Ден по-късно от коалицията обявиха, че ще върнат мандата, ако не получат подкрепа от "Демократична България" и "Има такъв народ" за съставяне на правителство.

11:08 22.4.2021

"Има такъв народ" (ИТН) няма да се отзове на разговори за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, каза председатлят на парламентарната група Тошко Йорданов. Отговорът на ИТН е изпратен до председателя на ПГ "ГЕРБ" Десислава Атанасова.

"За нас политическа партия ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия. Затова намираме за естествено да откажем участие в предложените от вас консултации", се казва в отговора на ИТН.

10:16 22.4.2021

ГЕРБ покани на среща в парламента "Има такъв народ" за консултации за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ.

В преговорния екип влизат номинираният за премиер Даниел Митов и предложените за министри Любен Дилов и Калин Вельов. Имената на преговарящите бяха обявени в понеделник от премиера в оставка Бойко Борисов.

18:51 21.4.2021

На първото си заседание правната комисия в парламента обсъди шестте внесени законопроекта за изменение на Изборния кодекс. Народните представители разискваха повече от три часа всички постъпили предложения. В крайна сметка мнозинството прие единствено проекта на „Има такъв народ“.

Приетите на първо четене от комисията текстове предвиждат улесняване на гласуването в чужбина, засилване на гласуването с машини, промяна на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). Предлага се и въвеждането на дистанционен вот, но за него не е предвиден изричен срок.

Очаквано най-много дебати предизвика отхвърлянето на текстовете, с които ГЕРБ предлагат въвеждането на изцяло мажоритарна избирателна система.

Останалите проекти – на Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“ също не бяха приети от правната комисия.

Депутатите ще разгледат Изборния кодекс на първо четене в пленарна зала този петък.

Заредете още

XS
SM
MD
LG