Връзки за достъпност

Извънредни новини
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov

Кой ще управлява: Националистите тръгват към обединение за изборите. Правителството започна кадровите смени

В този блог следим развитието след парламентарните избори - политическите позиции, преговорите и всичко за бъдещото управление на България.

Крайният резултат след проведените на 4 април избори за Народно събрание е ГЕРБ-СДС - 26,18%; "Има такъв народ" - 17,66%; "БСП за България" - 15.01%; ДПС - 10,49%; "Демократична България" - 9,45%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 4,72%.

ЦИК обяви и разпределението на мандатите по партии и райони. ГЕРБ-СДС - 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри, вън!" - 14 мандата.

08:45 29.4.2021

Избирателната активност на евентуални предсрочни парламентарни избори ще бъде висока, сочат резултатите от проучване на „Маркет линкс“ и бТВ.

60% от анкетираните казват, че ще гласуват. 21% посочват, че по-скоро ще гласуват. 7% се колебаят. 10% от попитаните казват, че няма да гласуват на предсрочни избори, а 2% посочват, че по-скоро няма да гласуват.

Резултатите от допитването показват, че ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а „Има такъв народ“ около 20,3%. БСП се очертават като трета политическа сила с 16,5% от подкрепата, следват „Демократична България“ с 11,9%, ДПС с 9,4% и „Изправи се, мутри вън“ с 5,9%.

Проучването е проведено сред 1053 души в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко интервю и онлайн анкета.

14:00 28.4.2021

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира връщането на мандата с пост в социалните мрежи.

"Уважаеми сънародници, днес се случиха две неща. Първо: “Има такъв народ” върна мандата за съставяне на правителство.

И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо “Има такъв народ” трябваше да върне мандата", се казва в съобщението.

13:24 28.4.2021

“Мнозинството в парламента ще вкара държавата в тежка политическа криза заради некомпетентност и неподготвеност, каза премиерът в оставка Бойко Борисов след заседанието на Министерски съвет, което се проведе в дома му в Банкя.

“На фона на излъганите очаквания на много български граждани, президентът Радев настройва партиите една срещу друга, така че да има служебно правителство максимално дълго”, каза Борисов.

13:20 28.4.2021

“С изчерпването на двата мандата вече официално сме в политическа криза”, каза председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

"ГЕРБ, БСП и ДПС днес бламираха работата на парламента и провалиха възможността да се приеме промяна на изборните правила", каза Иванов. По думите му “същите формации гласуваха и в защита на Гешев” по повод приемането на процедурата за изслушване на главния прокурор.

11:53 28.4.2021

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков e сезирал Европейския парламент (ЕП) за политическа намеса на "Демократична България" в работата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество/КПКОНПИ.

Той настоява Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент (ЕП) да направи проверка и да изслуша аргументите за законопроекта на "Демократична България".

Преди седмица от "Демократична България" внесоха законопроект за закриване на КПКОНПИ и разпускане на спецсъдилищата.

11:50 28.4.2021

ГЕРБ очакват президентът Румен Радев да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ПГ "Демократична България", които са заявили, че имат готовност да сформират кабинет, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Смятам, че президентът трябва да им даде тази възможност, защото е очевидно, че останалите партии БСП и "Изправи се! Мутри вън!" няма да са в състояние да направят това. Нека да се направи този последен опит, ако те не могат да направят това или се отказват час по-скоро да връщат мандата и да отиваме на избори", каза Биков. Според него, за да има истински дневен ред това Народно събрание, би трябвало първо да излъчи кабинет.

11:46 28.4.2021

"БСП не подкрепи предлаганата програма за работа през седмицата на Народното събрание, защото най-важните в момента за нас са социалните, икономическите мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогне на бизнеса и на хората", каза лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

По думите й за приоритетите на БСП са свързани с доходите, помощ за безработните, за младите семейства, за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на икономиката. "Затова и се въздържахме от програма, в която има лобистки текстове, всякакви интереси, но не и най-важният интерес - на хората", каза Нинова.

11:42 28.4.2021

"Ясно сме заявявали многократно, че безпринципни коалиции няма да правим", каза след срещата при президента кандидатът за премиер на "Има такъв народ" (ИТН) Антоанета Стефанова.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов каза, че още преди изборите са заявили, че няма да правят коалиции с партии на статуквото. "Това е факт, в момента ние нямаме необходимия брой депутати, това е очевидно, за съставяне на правителство", каза Йорданов.

09:38 28.4.2021

С две последователни гласувания Народното събрание отхвърли седмичната програма на депутатите и това доведе до закриване на пленарното заседание. Това се случи в сряда след като парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха "въздържал се".

При първото гласуване предложеният дневен ред беше отхвърлен с 86 гласа "за", 8 "против" и 103 "въздържал се", а при прегласуването - със 79 "за", 6 "против" и 123 "въздържал се".

В него влиза второ четене трябваше да бъде разгледан Изборният кодекс, както и създаването на временна анкетна комисия за летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец.

След като стана ясно, че Народното събрание няма да разгледа проектите по предварително изготвения дневен ред, заседанието беше закрито от председателстващия Кристиян Вигенин (БСП). Веднага след това той свика председателски съвет. На него парламентарните групи трябва да обсъдят слъчващото се.

Според правилника на Народното събрание председателят на парламента може да обяви ново заседание още днес.

09:10 28.4.2021

Политическа партия “Има такъм народ” получи мадат за съставяне на правителство в сряда и го върна веднага. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер на партията Антоанета Стефанова.

“За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции”, каза Стефанова.

“Именно в криза като днешната, България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда, но разбирам и вашата позиция”, каза Радев.

09:09 28.4.2021

ВМРО организира протест пред Народното събрание срещу промените в Изборния кодекс. Те се обявиха против поправките, внесени от„Има такъв народ", „Демократична България" и „Изправи се! мутри вън!".​

Парламентът ще гласува на второ четене да отпадне ограничението за броя секции в страните извън ЕС. Според ВМРО с това се връща "водещата роля на етническата партия ДПС и Ердоган в българския политически живот".

ВМРО е част от управляващата коалиция с ГЕРБ, но не успя да влезе като самостоятелна партия в парламента на изборите на 4 юли.

18:36 27.4.2021

Бойко Борисов коментира по време на среща, излъчена на живо във Фейсбук, че се радва, че е видял "Слави жив, здрав, с готовност да управлява... някога при абсолютно мнозинство".

"Такова никой никога няма да има. Но му предлагам като в Гърция – първата партия, може да е всяка, мисля, че получава 50 депутати допълнително. И тогава вече тя става достатъчна да поеме политическата отговорност", каза Борисов.

Борисов отново каза, че нови избори ще струват скъпо. Той обвини Трифонов, че иска да управлява еднолично.

"Дори да приемем, че Слави е първи, трябва със същите тези партии, с един, двама или повече депутати, ще влязат и "патриотите" вече. Тогава пак ли ще каже "Докато не ми дадете цялата власт еднолично да управлявам, отиваме на избори?", попита Борисов.

18:07 27.4.2021

"Изправи се! Мутри, вън!" няма да подкрепи правителство, излъчено от БСП. Това каза пред журналисти Мая Манолова. Причината е, че това "няма да е правителство на промяната".

Очаква се президентът Румен Радев да реши на кого да връчи третия мандат за съставяне на правителство, след като в сряда се очаква "Има такъв народ" да получи мандат и веднага да го върне.

11:13 27.4.2021

Президентът Румен Радев ще връчи в сряда в 9.00 ч. мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В понеделник Слави Трифонов обяви с публикация във Фейсбук, че кандидатът за премиер на "Има такъв народ" е световната шампионка по шах Антоанета Стефанова и заяви, че тя веднага ще върне мандата.

21:17 26.4.2021

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов говори за първи път след изборите в пряко включване, излъчено във Фейсбук. Той коментира обвиненията на останалите партии в парламента, според които решението на "Има такъв народ" да върне мандата за съставяне на правителство, е бягане от отговорност.

"Може да има всякакви обвинения. Така е разпоредил суверенът, така е раздал картите, така е гласувал уважаемият български гласоподавател, така стоят нещата", каза Трифонов.

"Ако ние направим правителство в момента, ще бъдем зависими и управлявани от партиите, които ще го подкрепят", допълни той. Според него няма проблем да има нови избори, защото "това е логичният път на демокрацията".

От включването във Фейсбук стана ясно, че Трифонов е излязъл от карантина в неделя.

17:37 26.4.2021

"С връщането на мандата Слави Трифонов провали възможността да се разгради модела Борисов". Това гласи партийна позиция на БСП, приета в понеделник след свикване на извънредно заседание на ръководоството на „Позитано“ 20.

„От партията "Има такъв народ" хвърлят държавата в хаос и осигуряват връщането на ГЕРБ. Отказът да подкрепят мораториума даде възможност Борисов да се окопае във властта. Връщането на мандата блокира актуализацията на бюджета с осигуряване на средства за здраве, икономика и социални мерки“, смятат още социалистите. В действията на Трифонов те виждат още блокиране на приемането на Плана за възстановяване и устойивост.

От БСП смятат, че с промените в Изборния кодекс, които "Има такъв народ" предложиха се цели овладяване на Централната избирателна комисия (ЦИК) и „увеличаване на секциите в чужбина, с което помагат на ДПС“.

„Промяната се оказа подмяна. Задкулисието се прероди в нов образ“, смятат още в левицата.

13:09 26.4.2021

От „Изправи се! Мутри вън!“ (ИМВ) очакват „Има такъв народ“ да изложат мотивите, с които отказват мандата за съставяне на правителство пред президента. Това стана ясно от думите на лидера на коалицията Мая Манолова.

Тя отново заяви, че от ИМВ биха подкрепили кабинет на промяната, оглавяван от „Има такъв народ“ или „Демократична България“.

На въпрос дали „Изправи се! Мутри вън!“ биха взели третия мандат за съставяне на правителство, Манолова отговори, че може да носи отговорност. По нейните думи обаче е нелогично големите партии да се крият „зад гърба“ на най-малките.

13:01 26.4.2021

Конституционният съд образува в понеделник дело по искане на 60 народни представители от ГЕРБ за установяване на противоконституционност на решението на парламента за налагане на мораториум върху действия на изпълнителната власт, стана ясно от съобщение на съда.

Сутринта председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и депутати от партията внесоха в КС искане гласуваният от парламента мораториум да бъде обявен за противоконституционен.

Въпреки че Конституционният съд не работи с установен срок, от формацията са поискали съдът да се произнесе максимално бързо по въпроса.

Конституционните съдии трябва да преценят дали е допустимо с решение на парламента временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

За докладчик по делото е определен съдия Константин Пенчев.

10:39 26.4.2021

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов призова лидерa на “Има такъв народ” Слави Трифонов да обясни "защо със 165 депутати” не може да управялва. По думите на Борисов “това се казва политически страхливец”.

“Това се казва политически страхливец. Не е страхливец този, който ходи да го мерят с яйца, той е разумен човек. Страхливец е този, който със 165 заявили подкрепа депутати казва, че са му недостатъчни и му трябват 240. И Тодор Живков не е имал толкова“, коментира Борисов във включване на живо по Фейсбук от дома си.

По думите му ГЕРБ винаги са управлявали в коалиция, никога не са били с абсолютно мнозинство.

Изчисленията на Борисов за 165 депутати включват всички с изключение на представителите на ГЕРБ. Трифонов обаче смята, че предложената от тези партии подкрепа е неприемлива, тъй като те са "компрометирани и вредни".

09:42 26.4.2021

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов съобщи, че формацията ще върне мандата за съставяне на правителство, защото няма необходимия брой депутати. Това стана ясно от Фейсбук публикация на Трифонов.

"Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", написа Трифонов. Предложението на "Има такъв народ" за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова, но тя "веднага ще върне мандата".

"Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор", написа Слави Трифонов.

В края на миналата седмица номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. Това се случи, след като от коалицията не намериха необходимата подкрепа от останалите партии. „Демократична България” и „Има такъв народ” отказаха преговори с ГЕРБ. По конституция президентът трябва да връчи мандата на втората по численост формация – "Има такъв народ".

Заредете още

XS
SM
MD
LG