Връзки за достъпност

Извънредни новини
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov

Кой ще управлява: Националистите тръгват към обединение за изборите. Правителството започна кадровите смени

В този блог следим развитието след парламентарните избори - политическите позиции, преговорите и всичко за бъдещото управление на България.

Крайният резултат след проведените на 4 април избори за Народно събрание е ГЕРБ-СДС - 26,18%; "Има такъв народ" - 17,66%; "БСП за България" - 15.01%; ДПС - 10,49%; "Демократична България" - 9,45%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 4,72%.

ЦИК обяви и разпределението на мандатите по партии и райони. ГЕРБ-СДС - 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри, вън!" - 14 мандата.

19:01 13.4.2021

Най-голямата партия в новоизбраното 45-то Народно събрание – ГЕРБ, обсъжда и варианти на бъдещ кабинет, които не включват премиера Бойко Борисов. Това коментира външният министър Екатерина Захариева във вторник пред БНР.

"Опциите са на масата, обсъждали сме ги. Премиерът още през лятото каза, че би се занимавал с партийната дейност, като варианти и без него като министър-председател, се обсъждат", каза Захариева, която беше избрана за депутат от листата на партията в Пазарджик.

10:46 14.4.2021

ГЕРБ ще „подходи отговорно“ към съставянето на ново правителство. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

„Българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство“, каза Борисов. „Тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те се страхуват от демокрацията.“

11:37 14.4.2021

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи в сряда, че няма да е кандидат за премиер от името на ГЕРБ. Той не каза кого ще предложи най-голямата партия за поста. От думите му стана ясно, че името на номинацията на ГЕРБ ще бъде обявена, след като президентът Румен Радев му връчи мандата за съставяне на правителство.

Борисов обясни, че след като ГЕРБ е първа политическа сила, избирателите искат той да е премиер. Той обаче щял да предложи друг човек.

"Считам, че не е редно и аз като Радев да тръгна да разделям нацията на две, на практика той това прави. И аз ще предложа друг министър-председател с много ясна, европейска, натовска ориентация", заяви Борисов.

16:57 14.4.2021

Избраният за депутат от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини репортера на „Нова телевизия“ Благой Цицелков в лъжа и каза, че „ако бяхме в Крумова България, за тази лъжа щяха да липсват части от тялото“ му. Повод стана лапсус на репортера, който в живо включване каза вместо името на партията „Изправи се! Мутри вън“ „Има такъв народ“.

„Една от националните телевизии изрече мазна лъжа в ефир - говоря за „Нова ТВ“. Техният журналист си позволи да излъже в обедната емисия без капка срам. Я го пуснете тоя хубавец пак... Ако бяхме в Крумова България за тази лъжа щяха да липсват части от тялото на това момче с микрофона“, казва Йорданов в собственото си предаване в ефира на телевизия ⅞.

Нова телевизия каза в позиция, че реакцията на неволната репортерска грешка е „притеснителна“. Асоциацията на европейските журналисти определи коментара на Йорданов като „недопустим“.

19:10 14.4.2021

ГЕРБ ще предложи бившия министър на външните работи Даниел Митов за премиер. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов във Фейсбук в сряда.

"Дани Митов ще бъде моят кандидат за премиер. Искам да се види много ясно евроатлантическата ни ориентация", каза Борисов.

08:43 15.4.2021

Новоизбраното 45-о Народно събрание се събира на първото си заседание от 9.00 часа в старата сграда на парламента на пл. "Народно събрание" 2.

Съгласно Конституцията първото заседание на новия парламент се свиква с указ на президента Румен Радев и ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител в 45-ото Народно събрание - Мика Зайкова.

На първото заседание народните представители ще положат клетва. Президентът Румен Радев ще отправи обръщение към народа и Народното събрание.

Очаква се изявления да направят представители на политическите сили в Народното събрание. След това ще бъде избран председател и заместник-председатели.

Очаква се депутатите да гласуват с вдигане на ръка, тъй като електронната система за гласуване е преместена в новата пленарна зала в бившия Партиен дом.

09:07 15.4.2021

Мика Зайкова от "Има такъв народ" откри първото заседание на 45-ото Народно събрание. Тя е родена през 1942 г. и е най-възрастният депутат в новия парламент.

Зайкова започна с проверка на присъстващите, като изчита едно по едно всичките 240 имена. Всеки депутат трябва да потвърди присъствието си. Това се налага заради липсата на електронна система за гласуване. Тя е демонтирана и преместена в бившия Партиен дом, където се премести Народното събрание през септември 2020 г.

09:28 15.4.2021

В първото си слово пред Народното събрание Мика Зайкова каза, че избирателите на 4 април са изпратили своите избраници в парламента с искането за промяна.

"Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим. Много пъти е казвал истината дали на протести, дали на референдуми, дали на избори, но на 4 април той ни изпрати в тази зала с една единствена поръка - промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС".

Според нея всички в залата имат една единствена цел - просперитетът на България и нейното достойно място в европейското семейство.

След това Зайкова призова новите депутати в залата да положат клетвата:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".

Тя предложи депутатите да вземат решение за електронно поставяне на клетва от народните представители, които са под карантина. Петима депутати се заклеха електронно, сред които и лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов.

09:32 15.4.2021

Министерският съвет (МС) съобщи, че министър-председателят Бойко Борисов е подал пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет.

"Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, беше депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции", се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението, уточняват от МС.

09:45 15.4.2021

Президентът Румен Радев се обърна към Народното събрание. Той препоръча на новите депутати да приемат "липсата на опит като възможност".

Радев припомни липсата на парламентарен контрол в предишното Народно събрание и опита за печелене на време с предлагането на нова конституция.

"Благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение", каза той.

Радев призова депутатите да възстановят реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт.

"Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви", каза Радев.

09:50 15.4.2021

Румен Радев каза от трибуната в Народното събрание, че започва консултации за ново правителство в понеделник.

"Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство", каза той.

Президентът каза, че не е важно само математическото мнозинство, а трябва да има "ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигури на експерти".

Радев призова новия парламент бързо да промени Изборния кодекс и да дадат възможност за дистанционно гласуване на българите в чужбина.

"Дължим го на унизените членове на избирателни комисии, принудени да чакат с денонощия, натъпкани в зали и автобуси. Дължим го на нашите сънародници зад граница, които с ентусиазъм ни показаха, че за тях България е не само родно място, не само минало, но и Отечеството, в което хиляди мечтаят да се завърнат".

Радев каза, че са необходими "решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел".

10:14 15.4.2021

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни от трибуната, че това е петата победа на партията на парламентарни избори и общо 14-та изборна победа.

Тя обяви, че ГЕРБ са готови да предложат управление "от ден първи" и да протегнат ръка към политическите си опоненти.

"Октакзваме да носим отговорност, ако страната бъде хвърлена към хаос или безпътица, за да може една или друга партия да спечели още няколко мандата", каза Атанасова.

Според нея, едно служебно правителство на Румен Радев ще бъде загуба на време.

"Време е шоуто да приключи, защото за разлика от шоуто на политическата сцена няма скечове, рядко са аплодисментите, в политиката има компромиси, разочарование и рани, изисква смелост и решителност", каза Атанасова.

Според нея, "най-висшата форма на смелост е да си подадем ръка, за да възстановим диалога между нас, да опазим девиза на нашите предци на тази сграда "Съединението прави силата".

10:29 15.4.2021

Представителят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че този парламент е "различен от всички предишни".

"В тази зала има депутати, които бяха на жълтите павета да протестират и ядоха бой от полицията", каза Йорданов. Според него този парламент едва ли ще изкара целия си мандат.

Тошко Йорданов съобщи, че още днес "Има такъв народ" внася промени в Изборния кодекс и в Закона за политическите партии.

Задължителните промени в Изборния кодекс, според него, са премахване на ограничението от 35 секции в страни извън ЕС, въвеждане на гласуване по пощата, 100% машинно гласуване в страната, избиране на нов състав на Централната избирателна комисия и видеонаблюдение на броенето.

Йорданов каза, че още днес внасят намаляване на субсидията за партиите до 1 лев на глас.

10:39 15.4.2021

Председателката на БСП Корнелия Нинова предложи Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство в оставка върху сключване на договори за продажби, концесии, назначения и удължаване на срокове по договори и бордове, а премиерът и финансовият министър да отчетат реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета.

Корнелия Нинова каза още, че внасят днес пакет от закони в помощ на малкия и средния бизнес, на домакинствата и младите семейства.

"Не преговаряме със задкулисието за власт - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент", каза Нинова. Тя заяви, че БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ.

"Ако сме искали, можехме да го направим преди 4 години и да се обогатим", каза Нинова.

Тя каза, че БСП би подкрепила правителство на втората политическа сила - "Има такъв народ". Ако не предложат правителство и третият мандат отиде при БСП - "партията ще реши какво да прави".

10:47 15.4.2021

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова за "възстановяване на нормалността в българската политика".

Според него избирателите не са дали мандат на новите политически сили за съставяне на правителство.

"Ние от ДПС сме готови за избори веднага. От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така", каза Карадайъ.

Според него опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент може да постави началото на нормализацията.

ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Карадайъ предложи обединяване около правителство с четири приоритета - плаз за излизане от пандемичната криза, план за възстановяване и устойчивост, програма за ускорено икономическо развитие и достойно членство в евроатлантическите структури.

11:02 15.4.2021

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че вече събира подписи за внасяне на промени в конституцията, които да поставят под отчетност фигурата на главния прокурор и да закрият специализираните съдилища.

"С тези конституционни промени ние си поставяме за цел предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев", каза Иванов.

"Демократична България" иска още ликвидиране на КПКОНПИ в настоящия й вид, "защото се превърнала в бухалка", което включва и освобождаване от длъжност на председателя й Сотир Цацаров.

Иванов изреди 10 приоритета на "Демократична България" в две групи. Първата е свързана с непосредствените кризисни ситуации - масова доброволна ваксинация, икономическо подпомагане на предприятия и домакинства, оценка на икономическото положение на страната, плана за възстановяване и устойчивост.

Иванов определи решението на ГЕРБ да остави изпращането на плана за 12 млрд. лева в Брюксел за следващото правителство като "саботаж".

Втората група приоритети са за възстановяване на ролята на Народното събрание, реформа в изборния процес, дълбока реформа на правосъдието, изчистване на изпълнителната власт и връщане в рамките на нормалността, изчистване на службите, свобода на медиите.

11:47 15.4.2021

Лидерката на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова каза, че една от целите, с които "хората от площадите ни изпратиха тук е: мутрите - вън".

"Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждане на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. С тях коалиция не трябва да има", каза тя.

Манолова предложи създаването на комисия за пълна ревизия на управлението на Бойко Борисов и спешни промени в Изборния кодекс.

"Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста, но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка. Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност", каза Манолова към ГЕРБ, БСП и ДПС.

12:28 15.4.2021

Ива Митева Йорданова - Рупчева беше избрана за председател на 45-ото Народно събрание. Тя беше предложена от групата на "Има такъв народ".

За нея гласуваха всички присъстващи депутати от "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!", БСП и ДПС. Тя събра общо 163 гласа "за".

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов не участва в гласуването, след като по-рано се закле като депутат онлайн. Неговите съпартийци обясниха, че е болен от COVID-19.

С "въздържал се" гласуваха 75 депутати от ГЕРБ. Тяхното предложение за председател беше Цвета Караянчева, която беше подкрепена само от своите съпартийци.

Ива Митева е част от екипа на „Има такъв народ“ и стана депутат от 23-и многомандатен избирателен район в София, където беше втора след Андрей Чорбанов. Митева е юрист и е била директор на Дирекцията по правни въпроси в Народното събрание. Преподавател е по право в Нов български университет.

Ива Митева каза, че прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание.

"Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство, издигнати във върховен принцип в преамбюла на Конституцията ще бъдат зачитани в това Народно събрание и няма да забравяме, че от нашите действия зависи България да бъде демократична, правова и социална държава", каза Ива Митева.

13:10 15.4.2021

Народното събрание избра в едно гласуване своите заместник председатели. Според приетите правила всяка парламентарна група имаше право да предложи свой кандидат за поста.

Заместниците на Ива Митева са: Цвета Караянчева от ГЕРБ, Виктория Василева - "Има такъв народ", Кристиан Вигенин - БСП, Мукаддес Налбант - ДПС, Атанас Атанасов - "Демократична България", Татяна Дончева - "Изправи се! Мутри вън!".

Кандидатурите бяха одобрени с 234 гласа.

13:25 15.4.2021

Народното събрание избра временна комисия, която да изработи правилник за работата на парламента. Начело на комисията е депутатът от "Има такъв народ" Христо Дочев.

ГЕРБ пледложиха бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев, но той си направи отвод. В комисията влизат 18 народни представители, по трима от всяка парламентарна група.

Заредете още

Facebook форум

XS
SM
MD
LG