Връзки за достъпност

Извънредни новини

Задължителната ваксинация на децата не нарушава правата им според съда в Страсбург


Европейският съд по правата на човека в Страсбург
Европейският съд по правата на човека в Страсбург

Задължителната ваксинация на децата не нарушава правото на личен живот. Това постанови Голямата камара на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) по дело, заведено от няколко родители от Чехия, чиито деца не са допуснати до детска градина, защото не са имунизирани.

От решението на европейските магистрати, цитирано в сайта „Лекс“, става ясно още, че недопускането на неваксинирани деца в детски градини е пропорционална мярка, въпреки че ги лишава от възможност да развиват личността и социалните си умения.

„Това обаче е пряка последица от избора, направен от родителите им – да откажат да се съобразят със законово задължение, чиято цел е да защити здравето, по-специално в тази възрастова група“, подчертава ЕСПЧ и отбелязва наличието на научни доказателства, че оптималното време за задължителна ваксинация е именно в ранна детска възраст.

Това решение ще бъде от ключово значение за произнасянето на съда в Страсбург по бъдещи подобни дела. То потвърждава преобладаваща съдебна практика по темата и в България, където има сходни изисквания за имунизацията на децата, като тези в Чехия. По думите на специализанта в ЕСЧП Никола Хервиу пред АФП „това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия от COVID-19“.

Миналата година Върховният административен съд в София постанови, че условието децата да бъдат ваксинирани, за да бъдат приети в детска градина, не е дискриминационно. Върховните администрати отмениха решение на колегите си от Административния съд в Сливен, който година по-рано беше отсъдил в полза на отец Евгений Янакиев.

През 2017 г. той беше подал жалба до Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) за това, че едно от деветте му деца не е допуснато до детска градина, защото не е имунизирано. Комисията обаче не установява дискриминация в случая и затова той обжалва пред Административния съд в Сливен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG