Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет


Кралица Елизабет и принц Филип
Кралица Елизабет и принц Филип

Съпругът на кралица Елизабет Втора принц Филип почина на 99 години, съобщи Бъкингамският дворец.

Херцогът на Единбург е плътно до съпругата си по време на нейното 69-годишно управление, най-дългото в британската история.

"С дълбока скръб Нейно величество кралицата съобщава за смъртта на своя обичан съпруг, негово кралско височество Принц Филип, Херцог на Единбург", съобщи дворецът.

"Негово кралско височество почина в мир тази сутрин в замъка Уиндзор. Кралското семейство е заедно с хората по света в тяхната скръб".

Филип е гръцки принц, който се жени за Елизабет през 1947 г. Той играе основна роля в модернизирането на монархията след Втората световна война.

"Той беше, казано просто, моята сила и моят пристан през всичките тези години", казва Елизабет в едно от малкото публични споменавания на Филип по време на реч за 50-ата годишнина от брака им, през 1997 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG