Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ предупредиха Русия, че ще има "последици", ако "действа безразсъдно" в Украйна


Антъни Блинкен
Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди в неделя Русия, че ако „действа безразсъдно или агресивно, ще трябва да плати цената, ще има и последствия“. „Президентът Байдън беше много ясен по този въпрос“, добави той пред Ен Би Си.

Киев и Западът обвиняват подкрепяните от Русия сепаратисти, които държат контрола над части от областите Донецк и Луганск, за частично възобновяване на военните действия, докато Москва смята за отговорни украинските власти.

Появилите се наскоро множество снимки, видео кадри и други данни за голямо движение на руски въоръжени части към или близо до украинските граници и към украинския полуостров Крим, подхранвайки опасенията, че Москва се готви да изпрати военни сили в Украйна.

Кремъл отхвърля призивите на Запада да изтегли войските си, отричайки, че те представляват заплаха. Вместо това на 9 април издаде категорично предупреждение, че Русия може да предприеме стъпки за защита на цивилното население в региона в случай на възобновяване на мащабни бойни операции там.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 11 април, че „никой не планира да премине към война“, но добави, че Москва „няма да остане безразлична“ към съдбата на рускоговорящите, които живеят в Източна Украйна.

Междувременно украинските сили и проруските сепаратисти в Донбас си размениха взаимни обвинения за многократно нарушаване на примирието, предаде БНР.

По данни на украинската армия през последното денонощие въоръжените формирования в Донбас са извършили 9 нападения. Обстрелвани са украински позиции близо до Пищевик, Донецка област, с 82-милиметрови миномети, противотанкови и ръчни гранатомети, които са забранени от Минското споразумение.

В същото време британският външен министър Доминик Рааб заяви, че Великобритания и САЩ „твърдо се противопоставят на руската кампания за дестабилизиране на Украйна“ и призовават Москва за деескалация на напрежението.

Ден по-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски. След това обяви, че „Турция ясно защитава украинската териториална цялост и суверенитет“ и не иска „ескалация на напрежението в [Черноморския] регион“.

В петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пък проведе телефонни разговори с външните министри на Франция и Германия, в които обсъдиха възможността за засилени консултации между съюзниците в НАТО по темата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG