Връзки за достъпност

Извънредни новини

Смъртта на 20-годишен чернокож мъж предизвика протести в Минеаполис


Полицай простреля чернокож мъж на светофар в град Бруклин център, Минесота, съобщи Ройтерс. Смъртта на двайсетгодишния Донте Райт предизвика протест сред гражданите на Минеаполис.

Според изявление на полицията в Бруклин център от 14 ч. в неделя, служители на реда са спрели неидентифициран мъж заради нарушение. След опит да го арестува, един от полицаите го прострелва. Няколко пресечки по-нататък автомобилът се сблъсква с друго превозно средство, като шофьорът умира на място. По-късно той е идентифициран.

Това се случи на няколко километра от съдебната зала, в която се води делото срещу Дерек Шовин. Той беше обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, който издъхна на 25 май 2020 г., докато бившият полицай натиска с коляно врата му.

Част от протестиращите заради убийството нахлуха в бизнес сграда, докато други вандализираха две полицейски коли. Силите на реда отвърнаха с гумени куршуми, като двама души бяха ранени. Кметът на града обяви полицейски час до 06:00 сутринта.

В разгара на пандемията в края на май САЩ се оказа арена на сблъсък, свързан на расовото неравенство. Напрежението започна в Минеаполис след убийството на Джордж Флойд от полицай. Последваха масови размирици и бунтове в няколко града в цялата страна, а протестите продължиха с месеци, въпреки спада на напрежението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG