Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото за незаконно еврофинансиране срещу певицата ЛиЛана влиза в спецсъда


Лиляна Деянова, изестна като ЛиЛана
Лиляна Деянова, изестна като ЛиЛана

Специализираната прокуратура обяви, че е приключила разследването за незаконно усвояване на средства по европейската програма "Иновации и конкурентоспособност" срещу певицата Лиляна Деянова, известна с псевдонима ЛиЛана.

Заедно с нея обвиняеми са още съдружникът ѝ Мартин Димитров, брат ѝ Александър Деянов-Скилър, бившата ѝ дуетна партньорка Ася Йочева и още трима души. Предстои материалите по делото да бъдат предявени на защитата, след което обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд.

Разследващите твърдят, че заподозрените са участвали в организираната престъпна група, която е усвоила незаконно над 2 млн. лв. от 2016 г. до 25 април 2020 г., когато петима от тях бяха задържани. Предмет на делото бяха общо 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност над 4.88 млн. лв., твърди още спецпрокуратурата. Засега оттам обаче не конкретизират отделните обвинения.

През първите месец от разследването адвокатът на Деянова – Николай Хаджигенов, неколкократно обясни, че то не почива на реални доказателства, а част от преследването на свързани с Васил Божков лица. Спецпрокурорите обаче досега не са огласявали публично подобна връзка.

Засега единствената публична връзка между основните обвиняеми по делото на ЛиЛана и Васил Божков датира от 2015 г., когато Деянова и съдружникът ѝ Димитров се появиха на представянето на приложението „Лима“, създадено за Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Изпълнител на поръчката за изработването му беше фирмата „Декарт“, собственост на дружествата „Вабо систъмс“ и „Видео Бет“, първото от които беше 100% притежавано от „Нове интеграл“ на Божков. Освен това „Декарт“ е регистрирана на същия адрес като „Ай Си Ти солюшънс“ на Александър Ангелов, обвиняем по делото на ЛиЛана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG