Връзки за достъпност

Извънредни новини

Johnson&Johnson ще забави доставките на ваксината си в ЕС


Фармацевтичната компания Johnson&Johnson съобщи, че ще забави доставките на ваксината си срещу COVID-19 в Европейския съюз. Това се случи след като САЩ временно спряха имунизациите с медикамента заради случаи на тромбоза.

Първите доставки на ваксината в ЕС бяха планирани за тази седмица. По думите на българския здравен министър Костадин Ангелов първите 14 400 дози трябваше да пристигнат в България в четвъртък.

Новината за забавянето на доставките на ваксината, разработена от Janssen, поделение на Johnson & Johnson, дойде след като здравните власти в САЩ препоръчаха временно спиране на имунизацията с нея заради необичайни случаи на тромбоза. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ проучват случаите.

„Безопасността и доброто физическо състояние на хората, които използват нашите продукти, е наш приоритет номер едно. Ние сме наясно с изключително рядкото състояние, включващо хора с кръвни съсиреци в комбинация с ниски тромбоцити при малък брой хора, получили нашата ваксина срещу COVID-19“, пише в изявление на фармацевтичната компания.

Европейската агенция по лекарствата съобщи още миналата седмица, че ще започне допълнителна проверка на ваксината на Johnson&Johnson.

„Проверяваме тези случаи с европейските здравни власти. Взехме решението да забавим разпространението на нашата ваксина в Европа“, посочва още фармацевтичната компания.

Представител на Европейската комисия коментира пред Ройтерс, че съобщението на компанията за забавяне на доставките е „напълно неочаквано“. По думите му от Johnson&Johnson са потвърдили на среща в петък, че ще доставят 55 милиона дози до края на юни.

Ваксината на Johnson&Johnson е одобрена за употреба в Европейския съюз. Прилагането ѝ обаче още не е започнало. Европейската комисия има договор с Johnson & Johnson за 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19. България е поръчала 2 милиона дози от тази ваксина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG