Връзки за достъпност

Извънредни новини

В отговор на "саботажа". Иран ускорява ядрената си програма в нарушение на сделката от 2015 г.


Президентът на Иран Хасан Рохани и ръководителят на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи на 10 април
Президентът на Иран Хасан Рохани и ръководителят на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи на 10 април

Иран ще ускори ядрената си програма в отговор на предполагаемата атака срещу ядрените си мощности, съобщи заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи. Страната ще започне да обогатява уран до чистота 60%. Това е в нарушение на ядрената сделка от 2015 г. и доближава Иран до възможността да произвежда ядрени оръжия.

Съобщението на Техеран дойде няколко дни след авария в иранската ядрена инсталация в Натанз. Ислямската република смята, че тя е резултат от "саботаж", за който обвинява Израел.

Досега Иран не е произвеждал уран с толкова висока чистота. Тя обаче не е достатъчна за производството на ядрени оръжия, за което нужна чистота от 90%.

Обогатяването на уран до 60% обаче е в нарушение на ядреното споразумение от 2015 г. То предвижда Техеран да ограничи ядрената си програма, а в замяна западните държави да премахнат поетапно санкциите. В него е записано, че Иран може да обогатява уран до чистота 3.67% - равнището, необходимо за производство на атомна електроенергия.

Доналд Тръмп извади САЩ от сделката през 2018 г. и върна санкциите срещу Иран. Техеран от своя страна започна да нарушава сделката с аргумента, че вече не е обвързан от нея. През януари държавата започна отново да обогатява уран до чистота от 20%.

Сега се водят преговори за връщане на САЩ и Иран в споразумението.

На 13 април Белият дом заяви, че САЩ остават решени да водят преговори с Иран въпреки "провокативното изказване" на Арагчи. "Намираме тези провокативни изказвания за притеснителни", каза прессекретарката на Белия дом Джен Псаки.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф каза по-рано, че "саботажът" и санкциите няма да ускорят преговорите за връщането на Иран към ядрената сделка. По думите му, вместо аварията да постави Иран "в неизгодна ситуация", в близко бъдеще "Натанз ще премине към по-усъвършенствани центрифуги".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG