Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран обяви, че "саботажът" и "санкциите" няма да ускорят преговорите за ядрената сделка


Мохамад Джавад Зариф (вдясно) и руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата им Техеран
Мохамад Джавад Зариф (вдясно) и руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата им Техеран

Вашингтон няма да получи преимущество в преговорите за подновяването на ядреното споразумение с Техеран чрез саботаж и санкции. Това обяви във вторник иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф на съвместна пресконференция с руския му колега Сергей Лавров.

Ден по-рано той обвини Израел за саботаж в ядрената инсталация в Натанз, аварирала след пускането на нови центрофуги, които могат да ускорят обогатяването на уран.

„Нямаме проблем да се върнем към спазването на ангажиментите си, но американците трябва да знаят, че нито санкциите, нито актове на саботаж няма да им осигурят инструмент за преговори, както и че тези действия само ще усложнят още повече ситуацията им“, заяви иранският първи дипломат.

По думите му, вместо аварията да постави Иран „в неизгодна ситуация“, в близко бъдеще „Натанз ще премине към по-усъвършенствани центрифуги“.

През 2018 г. САЩ се оттеглиха едностранно от ядреното споразумение с Иран, като възстановиха санкциите, отменени по силата на този договор. В отговор през 2019 г. Иран се отказа от спазването на повечето ключови ангажименти, отхвърлящи ядрената му дейност.

В момента във Виена текат преговори за въстановяването на сделката под егидата на ЕС. В тях участват страните, които все още са част от споразумението за иранската ядрена програма – Германия, Китай, Франция, Великобритания, Иран и Русия. Вашингтон също има представители, но без пряк контакт с иранците.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който наследи Доналд Тръмп в Белия дом, показа намерението си да се върне към споразумението. За момента обаче Техеран и Вашингтон си прехвърлят топката, отбелязва АФП.

Иран иска американците да отменят санкциите си, за да се върне към спазване на ангажиментите си. В отговор Вашингтон настоява Техеран първо да се върне към спазване на условията на споразумението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG