Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад на ООН потвърждава ракетното сътрудничество между Иран и Северна Корея


Военен парад в Северна Корея през януари
Военен парад в Северна Корея през януари

Иран и Северна Корея са възбновили сътрудничеството си в разработването на проекти за ракети с голям обсег. Това потвърждава доклад на независими експерти, наблюдаващи изпълнението на международните санкции срещу Пхенян, представен пред Съвета за сигурност на ООН на 8 февруари.

В него се констатира, че „възобновеното сътрудничество включва размяна на части [между двете страни], чиито последен превоз се смята, че е извършен през 2020“. Иранският посланик в ООН Маджид Тахт Раванчи заяви пред Съвета за сигурност още през декември, че в доклада може да са използвани „невярна информация и измислени данни“.

Авторите му следят изпълнението на санкциите, наложени от ООН на Северна Корея. Наблюдателите установиха още през миналата година, че режимът в Пхенян продължава да развива своите проекти за ядрени и балистични ракети, като финансира разработването им чрез кибератаки. САЩ отдавна обвиняват КНДР и Иран в сътрудничество в тази сфера.

Според копие от доклада на ООН, с което разполага агенция „Блумбърг“, ирански иследователски център е получил подкрепа от Пхенян във връзка с проект за космическа ракета – носител. Вашингтон твърди, че космическата програма на Техеран е с двойно предназначение и всъщност се използва предимно за разработване на модерни балистични ракети.

Заключенията на независимите експерти, представени преди ден пред Съвета за сигурност, идват в момент, в който администрацията на новия американски президент Джо Байдън прави преглед на политиката на предшественика му Доналд Тръмп по отношение на Северна Корея.

Наред с това САЩ се опитват да възстановят дипломатическите си отношения с Иран, след като Тръмп оттегли страната си от ядрената сделка на Техеран през 2018 г. и отново наложи санкции. В отговор Иран наруши своите ядрени ангажименти.

По този повод държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира пред Си Ен Ен на 8 февруари, че „ако Иран се върне към спазването на задълженията си по ядреното споразумение, ние бихме направили същото“. Иранските власти настояват Вашингтон да направи първата крачка за връщане към споразумението от 2015 г., като смекчи част от наложените на Техеран санкции.

През януари Иран обяви, че започва да обогатява уран до 20%, което беше и пряко нарушение на сделката. Заради това решение ЕС отправи сериозни критики и предупреди, че така може да бъде сложен край на споразумението. Няколко седмици по-късно Великобритания, Германия и Франция призоваха Иран всички дейности по производството на метален уран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG