Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Българин в Дубай". Петима кандидати за депутати са задържани за купуване на гласове


Говорителката на Софийска градска прокуратура Антоанета Панчева и говорителката на главния прокурор Сийка Милева
Говорителката на Софийска градска прокуратура Антоанета Панчева и говорителката на главния прокурор Сийка Милева

Софийска градска прокуратура води четири разследвания за купуване на гласове на изборите за парламент на 4 април, в които заподозрени са общо петима кандидати за депутати. Това съобщи говорителката на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в сряда.

Двама от петимата заподозрени кандидати за депутати са задържани за 72 часа. Един е с мярка за неотклонение подписка. Други двама са задържани за постоянно. Прокуратурата не уточни от кои партии са те.

Говорителката на Софийска градска прокуратура Антоанета Панчева съобщи, че по едно от разследванията кандидат за депутат е задържан за участие в група за купуване на гласове с пари от чужбина. Групата е действала от 6 февруари до датата на изборите.

Финансирането ѝ е било осигурявано от човек, който пребивава в държава извън Европейския съюз.

По-късно пред БТА Сийка Милева уточни, че се събират доказателства за участието на българин, който пребивава в Дубай, срещу когото вече има разследване за други престъпления в спецпрокуратурата. Това отговаря на описанието на бизнесмена Васил Божков. Той беше кандидат за депутат на изборите за парламент.

Като ръководител на организацията държавното обвинение сочи бизнесмен, който е поддържал пряка връзка с лидер на политическа партия. Той е собственик на четири търговски дружества, хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия, посочи прокуратурата.

Като участници в са сочени кандидат за депутат, който не е успял да влезе в парламента, общински съветник и човек „със силно влияние в квартали с преобладаващо малцинствено население“.

„Дейността им е била организирана по няколко схеми: установяване на лица на местно ниво, осигуряващи гласоподователи срещу заплащане; предлагане на имотна облага на собственици на търговски дружества, с цел работниците им да гласуват за определена партия; осигуряване на лица, ангажирани срещу заплащане с отвеждане на гласоподаватели до избирателните урни“, съобщи държавното обвинение.

Разследването е започнало в Районната прокуратура в Пловдив. Събрани са доказателства, че в групата е участвал човек, ползващ се с имунитет в качеството си на кандидат за народен представител. След това делото е изпратено на Софийска градска прокуратура, която според закона води разследвания срещу хора с имунитет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG