Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън и Меркел искат Русия да намали военните по границата с Украйна


Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел се споразумяха, че намаляването на руските войски по границата с Украйна ще спомогне за намаляване на на напрежението в региона, се казва в изявление на кабинета на Меркел.

"Канцлерът и президентът се съгласиха, че е необходимо да се поиска от Русия да изтегли част от подкрепленията си, за да ескалира ситуацията", каза говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. Двамата лидери са разговаряли по телефона в сряда.

Снимки и видео от региона показват активно движение на руски въоръжени части към или близо до границата на Украйна и към Крим. Те подхранват опасенията, че Русия се готви да изпрати сили в Украйна.

Разговорът между Байдън и Меркел дойде след видеоконферентна среща между министри от НАТО по повод струпването на руски войски, което генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече най-голямото обединяване на руски войски от анексирането на Крим през 2014 г. Столтенберг каза, че членовете на НАТО призовават Русия да "спре своя модел на агресивни провокации".

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че Украйна е има оборудване и е подготвена, а Съединените щати ще продължат да я подкрепят, ако е необходимо.

В сряда стана ясно, че САЩ отменят изпращането на два военни кораба в Черно море. Преминаването на корабите през Босфора е било отменено и Анкара не е била уведомена за евентуално отлагане във времето, предава Анадолската държавна агенция.

В последните седмици Русия придвижва свои военни части към границите с Украйна и на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014. Според някои анализатори, тези действия на Русия имат за цел да тестват доколко новата администрация на Байдън държи на Украйна.

Русия заяви, че е изпратила войски до западните си граници за бойни учения заради "заплахи" от НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG