Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обединеното кралство се сбогува с принц Филип


Ковчегът с тялото на принц Филип беше пренесен с джип, боядисан във военен зелен цвят. 
Ковчегът с тялото на принц Филип беше пренесен с джип, боядисан във военен зелен цвят. 

Сбогуването с принц Филип се състоя в събота в тесен семеен кръг и при спазване на строги противоепидемични мерки. Съпругът на кралица Елизабет Втора, който е херцог на Единбург, почина миналата седмица на 99-годишна възраст.

Преди началото на траурната церемония тялото на покойния принц се намираше в частен параклис на кралското семейство в замъка Уиндзор. Оттам то беше транспортирано до параклиса “Сейнт Джордж“.

Шествието беше водено от оркестъра на гвардейския гренадирски полк, а зад ковчега вървяха децата на принц Филип и внуците му. Заради обтегнатите отношения между Уилям и Хари протоколът беше нарушен и между тях стоеше техният братовчед Питър.

В 15 часа местно време Великобритания отдаде почит на херцога на Единбург с едноминутно мълчание. Флаговете са спуснати в цялата страна.

Заради пандемията от коронавирус на погребението на принц Филип има само 30 души, вместо възможните 800, отбелязва Би Би Си. Телевизията предава пряко траурната церемония.

След службата, водена от англиканския архиепископ на Кентърбъри Джъстин Уелби, принц Филип ще бъде погребан в параклиса "Сейнт Джордж".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG