Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютно неадекватно". Байдън оцени отношението на Москва към Навални, който може да умре "всеки момент"


Протестиращи в Лондон издигат лозунга "Спасете Навални", 13 април 2021 г.
Протестиращи в Лондон издигат лозунга "Спасете Навални", 13 април 2021 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи като нечестно и неадекватно отношението към руския опозиционер Алексей Навални, предадоха световните агенции. Оценката му се добавя към призива на световни интелектуалци към руския президент Путин да осигури медицинска помощ на руския опозиционер.

Часове по-рано лекари казаха, че Навални може да умре "всеки момент".

Реакциите идват в момент, в който лидерът на руската опозиция е затворен в трудов лагер в Русия, без достъп до адекватни медицински грижи в мястото за лишаване от свобода. Там той излежава присъда по старо дело, след като през август 2020 г. беше отровен с Новичок на руска територия.

Здравето на Навални се влошава прогресивно от седмици и сърцето му всеки момент може да откаже, написаха личният лекар на опозиционера и трима други лекари, сред които и един кардиолог. Писмото им беше изпратено в петък до руските затворнически власти.

В събота френският вестник Льо монд публикува открито писмо до президента Путин, подписано от 70 писатели, публицисти, художници, учени и музиканти. Сред тях са нобеловите лауреати Дж. М. Кутси, Херта Мюлер, Луиз Глюк, Орхан Памук и Светлана Алексиевич, писателите Дж. К. Роулинг и Том Стопард, актьорите Бенедикт Къмбърбач и Стивън Фрай, историците Ан Епълбаум и Тимъти Снайдер. Писмото е подписано и от българската писателка Мария Попова.

Според лекарите, предупредили за критичното състояние на Алексей Навални, калият в организма на опозиционера е достигнал "критични нива". Това означава, че е нарушено функционирането на бъбреците и че сериозни проблеми със сърдечния ритъм могат да настъпят всеки момент, се казва в писмото.

"Това, [което се случва с Навални] е абсолютно, абсолютно нечестно и абсолютно неадекватно", каза президентът Джо Байдън от Уилмингтън, щата Делауеър, където се намира в момента. Той каза това в отговор на журналистически въпрос за коментар по състоянието на Навални. Президентът напомни, че по-рано опозиционерът е претърпял и отравяне.

Алексей Навални беше изпратен в един от най-тежките лагери в Русия, ИК-2 в края на февруари 2021 г. На 24 март стана ясно, че той страда от болки в гърба и периодична липса на чувствителност в единия крак. В отговор затворническите власти определиха състоянието му като стабилно, а лечение не беше осигурено. Навални е получил само две хапчета ибупрофен.

От 25 март датира опитът на семейството и на независими лекари да получат право на достъп до затворника, за да го прегледат, но това и до днес не им е разрешено.

Лекарите допускат, че състоянието на Навални може да се влошава включително и от незавършената му рехабилитация в Германия, където политикът беше излекуван от отравянето си в нервнопаралитично вещество.

От 31 март опозиционерът е в гладна стачка в знак на протест, че може да бъде прегледан от лекар, на който има доверие. Седмица по-късно група лекари пристигна в лагера, където се намира Навални, но в отговор бяха арестувани.

В края на миналата седмица опозиционерът съобщи, че затворническите власти са заплашили да започнат да го хранят насила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG