Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксината на AstraZeneca се спира само за жени под 60 г. с риск от тромбози


Костадин Ангелов по време на брифинга в понеделник
Костадин Ангелов по време на брифинга в понеделник

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага в България при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов след заседание на Националиня ваксинационен щаб, съобщи БТА.

Редица европейски държави ограничиха използването на тази ваксина при хора под 60-годишна възраст, а Дания изцяло спря употребата.

Всички, които вече са получили първа доза от AstraZeneca и не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се ваксинарат и с втората доза, каза Ангелов.

Тези, които не желаят втората доза от AstraZeneca, могат да получат такава от Pfizer, но не по-рано от 84 дни след първата доза, обясни още министърът.

При тези, които са заболели от коронавирус след първа доза от ваксината, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след поставянето на диагнозата.

Костадин Ангелов каза още, че има готовност през май да се възстанови работата на "зелените коридори" за ваксиниране срещу COVID-19, тъй като има нови доставки от ваксините.

Намерението на властите е да правят по 50 хиляди дози на ден, а през юни - по 55 хиляди. В момента дневно се ваксинират най-много по 15 хиляди души.

България продължава трайно да изостава с ваксинирането на населението. Първа доза ваксина са получили все още под 10 на сто от хората, докато средно за Европейския съюз този показател е над 25.

В последната една седмица настанените с COVID-19 в болници в България намаляват постоянно. Правителството продължава да отменя едно по едно наложените ограничения. От понеделник са разрешени отново посещенията в детски клубове и провеждането на конгреси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG