Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинският президент предложи на Путин да се срещнат в Донбас


Президентът на Украйна Володимир Зеленски на 9 април 2021, когато посещава фронтовата линия със сепаратистите, подкрепяни от Москва в района на Мариупол.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски на 9 април 2021, когато посещава фронтовата линия със сепаратистите, подкрепяни от Москва в района на Мариупол.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи на руския си колега Путин среща в Донбас. Апелът беше публикуван на официалния сайт на украинския държавен глава. Той е част от видео обръщение на президента към украинците.

Донбас е район в източната част на Украйна, контролиран от подкрепяните от Москва сепаратисти.

Призивът на Зеленски идва на фона на нарастващо напрежение между двете страни, провокирано от струпването на руски войски близо до източната граница на Украйна.

Русия нарича това учение, но целият свят го нарича шантаж, казва украинският президент в обръщението си.

Зеленски декларира, че Украйна не иска война, но е готова да се защитава. Той призовава гражданите да не слушат политиците, които настояват за война.

В края на обръщението си Зеленски се обръща на руски към "северния съсед" на страната. По думите му Украйна и Русия си представят бъдещето по различен начин, но са в състояние да предотвратят бъдещи военни загуби.

"Господин Путин! Аз съм готов да стигна и по-далеч, като Ви предложа да се срещнем на което и да било място в украинския Донбас, където има война", казва Зеленски.

От Кремъл още не е имало реакция на този апел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG