Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Огромна стъпка напред". Байдън приветства решението по делото "Флойд"


USA-RACE/GEORGEFLOYD
USA-RACE/GEORGEFLOYD

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства съдебно решение, признало убийството на чернокож от страна на полицията, предаде Асошиейтед прес. Той обаче добави, че Америка "не може да спре дотук".

Във вторник вечерта съдебни заседатели признаха за виновен белокож полицай, чиито действия по време на арест са довели до убийството на чернокожия Джордж Флойд. Решението им идва на фона на нарастващо възмущение в САЩ и света от това, че съдилищата рядко наказват полицаи, причинили смърт на чернокож.

Джордж Флойд беше арестуван за използване на фалшива банкнота от 20 долара. Той беше проснат по корем на земята и с ръце, хванати с белезници зад гърба, докато арестувалият го полицай притискаше с крака си врата му в продължение на 9 минути и 29 секунди, показаха видеокадри от ареста.

Случаят провокира масови бунтове в САЩ и протести по целия свят срещу расизма и полицейското насилие.

Във вторник вечерта бившият полицай Дерек Шовин беше признат за виновен и по трите пункта на обвинението.

Президентът Байдън определи решението на съдебните заседатели като "огромна стъпка напред".

През 2020 г. Байдън спечели президентските избори с подкрепата на висок процент от чернокожите гласоподаватели. По време на кампанията си той пое ангажимент да се бори срещу расизма, който, по думите му, органите на реда в САЩ проявяват системно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG