Връзки за достъпност

Извънредни новини

На 850 метра дълбочина. Индонезийската подводница е потънала


По време на пресконференция индонезийският флот показа част от намерените отломки от подводницата.
По време на пресконференция индонезийският флот показа част от намерените отломки от подводницата.

Индонезийската подводница, която изчезна в сряда по време на учение близо до брега на Бали, е потънала. 53-членният екипаж на борда вероятно не е оцелял. Затова съобщи морският флот на Индонезия по време на пресконференция в събота.

Отломки от подводницата и голямо количество гориво бяха намерени във водата в близост до мястото, където тя изчезна. След сканиране на района военните са засекли подводницата на дълбочина от 850 м. Това е много по-дълбоко от максималната дълбочина, на която може да оцелее екипажът.

KRI Nanggala 402 изчезна рано сутринта в сряда по време на учения, провеждащи се на около 100 км от остров Бали. На борда ѝ имаше кислород само за 3 денонощия.

Подводницата е построена в Германия преди повече от 40 години, но през 2012 г. й се прави пълно преоборудване. Според индонезийския флот е била в изправно техническо състояние.

Намереният разлив на гориво на мястото, където потъва подводницата, повдига съмнения сред разследващите, че резервоарът е бил повреден.

В търсенето се включиха и военни кораби от Малайзия и Сингапур, както и САЩ, Австралия, Франция и Германия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG