Връзки за достъпност

Извънредни новини

УНСС ще преразгледа уволнението на преподавателя срещу доказателства за твърденията му


Професор Димитър Димитров е ректор на УНСС
Професор Димитър Димитров е ректор на УНСС

Решението за уволнение на преподавателя от УНСС Мартин Осиковски ще бъде преразгледано, но само след като той предостави поне едно доказателство за осъществяване на предизборна агитация в учебното заведение на 2 април 2021 г. Тогава Бойко Борисов посети ректората като кандидат за депутат от ГЕРБ. Предложението към Осиковски отправи ректорът на университета проф. Димитър Димитров в официално писмо, разпространено до медиите.

Преподавателят в катедра „Медии и обществени комуникации“ доц. д-р Мартин Осиковски беше дисциплинарно уволнен на 23 април, след като изрази критично мнение за посещението на тогавашния премиер в учебното заведение. Според него то се явява предизборна агитация и е обидно за автономията на университета.

"Дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски е по повод негови неверни твърдения за политическа агитация в УНСС или агитация, организирана от УНСС", пише проф. Димитров.

По думите на доц. Осиковски на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическата партия ГЕРБ, а посещението на министър-председателя в навечерието на изборите е вид политическа агитация на територията на университета. Според ректора това не е вярно и публикуването на тези неверни твърдения е довело до уронване на престижа на институцията.

"Публично призовавам доц. Осиковски да представи доказателства за своите твърдения (аудиовизуален материал или решения на компетентен държавен орган) – но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г.", пише проф. Димитров.

Само след като доц. Осиковски представи поне едно доказателство, което подкрепя твърденията му, ректорът ще преразгледа решението си за уволнението му, се казва още в писмото.

На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов отиде в УНСС и се срещна с ректора. Тогавашният министър-председател публикува снимки в профила си във Фейсбук, с които съобщи, че е готов нов корпус на университета и допълни колко пари са отпуснати от правителството за неговото доизграждане.

"В нашия Университет при всяка изборна кампания има десетки кандидати от различни политически партии, действащи политици и заемащи държавни постове. Това никога не е било и няма да бъде проблем в академичната колегия, където цари дух на толерантност и разбиране към възгледите на другите. Никога политическите пристрастия не са пренасяни на територията на университета", пише още проф. Димитров .

Уволнението на доц. Осиковски предизвика остра реакция в обществото. Още на следващия ден студенти на преподавателя и негови колеги започнаха петиция с искане заповедта за уволнението му да бъде отменена. Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) също излезе с позиция в подкрепа на преподавателя по-рано тази седмица.

По-рано в неделя факултетът по журналистика и масова комуникация и Катедрата „Медии и обществени комуникации“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) публикуваха свои позиции с „остър протест“ срещу дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски. Те поискаха той да бъде върнат на работа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG