Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румъния също изгони руски дипломати


Руското посолство в Букурещ
Руското посолство в Букурещ

Румъния стана поредната държава, която изгони руски дипломати. "Заместник-военният аташе в руското посолство в Букурещ Алексей Гричаев ще бъде обявен за персона нон грата с оглед на неговите дейности, противоречащи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения", се казва в изявление на външното министерство на Румъния.

Румънският външен министър Богдан Ауреску привика руския посланик Валери Кузмин.

Това се случва на фона на продължаващото дипломатическо напрежение между Прага и Москва, след като чешките власти обвиниха руското военно разузнаване за взривяването на склад за боеприпаси през 2014 г. При експлозията загинаха двама души.

Прага изгони 18 руски дипломати, а Москва отговори с изгонването на 20. Чешкият вътрешен министър Ян Хамачек поиска от своите партньори в Европейския съюз и НАТО да изгонят руски дипломати в знак на солидарност. Списъкът с държавите, които го направиха, се увеличи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG