Връзки за достъпност

Извънредни новини

Солидарно с Чехия. Четири европейски държави изгониха руски дипломати


Литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис
Литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис

Балтийските държави и членки на Европейския съюз и НАТО Литва, Латвия и Естония изгониха общо четирима руски дипломати в знак на солидарност с Чехия, съобщиха в петък техните външни министерства.

Литва обяви за нежелани на своята територия двама руски дипломати, а Латвия и Естония – по един. Изгонените са използвали дипломатическо прикритие за шпионаж, заяви пред репортери литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис.

"ЕС трябва да има по-малко тайни руски шпиони. Нашите чешки колеги хвърлят светлина върху техните безпрецедентни дейности", заяви той.

Словакия също се присъедини към балтийските държави и обяви, че дава една седмица на трима руски дипломати да напуснат страната. Това стана ясно от съобщението на словашкия премиер Едуард Хегер. Той също коментира, че страната му действа солидарно с Чехия.

В края на миналата седмица Прага обвини Русия, че стои зад експлозия на военни складове във Врбетице през 2014 г., при която загиват двама души. Впоследствие чешките власти изгониха от страната 18 руски дипломати и призова за подкрепа евро-атлантическите си партньори.

В отговор Москва изгони 20 чешки дипломати, а пред ден Прага обяви за нежелани по-голямата част от останалите членове на руската дипломатическа мисия в страната.

Междувременно Русия изгони петима служители в посолството на Полша в Москва, след като на 15 април Варшава обяви трима руски дипломати в Полша за нежелани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG