Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отмени предложеното от Пеевски финансиране на партиите от бизнеса "по американски модел"


Делян Пеевски, който вече не е депутат от ДПС
Делян Пеевски, който вече не е депутат от ДПС

Конституционният съд отмени текстовете в Закона за политическите партии, които дават възможност юридически лица да финансират политическите сили.

Решението е по дело, което беше образувано след жалба на президента Румен Радев през 2019 г.

"Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци единствено при сега предвидените в закона ограничения е в несъответствие с конституционно допустимото", пише в решението на Конституционния съд (КС), предаде БТА.

Съдиите посочват, че условията и размерите за публичното финансиране на партиите трябва да бъдат изчерпателно уредени в закона и да съдържат гаранции за равнопоставеността на тези партии. Според тях не е пречка да има финансиране с дарения както от юридически лица, така и от еднолични търговци, но това "може да става по също така ясни правила, каквито се изискват за публичното финансиране".

Предложението за финансиране на партиите от юридически лица "по американски модел" беше предложено от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и подкрепено от групата на ГЕРБ.

"Възможността за пряко или косвено финансиране на политически партии от държавата и общините извън определеното в закона бюджетно финансиране, е конституционно недопустимо", казва КС.

Съдиите пишат още, че "възможността партиите да се финансират от частни източници следва да е съпроводено от ограничаване на размера на финансиране, което може да бъде предоставено от отделен дарител".

Конституционният съд посочва, че системата на финансиране на партиите трябва да гарантира, че всички те са в състояние да се съревновават при равни възможности, което осигурява политическия плурализъм и създава гаранция за ефективното функциониране на демократичните институции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG