Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва забрани на щаба на Навални да пише в интернет и да се явява на избори


Полицията настъпва към участници в демонстрация, настояваща за свобода на Алексей Навални. Санкт Петербург, 21 април 2021 г.
Полицията настъпва към участници в демонстрация, настояваща за свобода на Алексей Навални. Санкт Петербург, 21 април 2021 г.

Част от руската опозиция вече не може да пише в интернет и медиите, нито да се кандидатира на избори. Това стана ясно във вторник вечерта, когато юристите съобщиха подробности от решение на съда в Москва, взето по-рано. То засяга движението "Щабове на Навални", което е най-известната опозиционна структура в страната.

Представителите му вече нямат право да свикват митинги идемонстрации, нито да използват банкови сметки.

Съдържанието на съдебното решение беше оповестено от адвоката на щабовете Иван Павлов, който беше цитиран от Интерфакс.

Искането за налагане на тези забрани е подадено от московската прокуратура. Преди ден съдът обяви, че временно прекратява дейността на движението "Щабове на Навални", но едва във вторник вечерта стана ясно какво точно включва това.

Решенията са основани на висящо дело, по което прокуратурата иска организацията да се обяви за терористична. Такова искане беше внесено на 16 април. В него се казва, че Щабовете имат за цел "да създадат условия за изменяне на основите на конституционния строй" и че те помагат на "нежеланите международни организации да действат на руска територия".

Алексей Навални е най-известният критик на президента Путин. Той разпространява своите политически разследвания чрез социалните мрежи, разкривайки необяснимото имущество, натрупано от министри, депутати и лично на президента Путин. Неговият филм "Дворец за Путин" описва голяма сграда на брега на Черно море, снабдена с театрални зали, дискотеки и подземни бункери.

През август 2020 Алексей Навални беше отровен с Новичок на руска територия и транспортиран в Берлин, където беше излекуван. Съвместни разследвания на Белингкат, Шпигел и Инсайдер установиха, че отравянето е извършено от служители на руските тайни служби.

Русия не признава, че Навални е бил отровен и не провежда разследване по случая.

През януари Навални се върна по свое желание в Москва, където беше арестуван още на летището. Той беше съден по старо дело за корупция, признато за несправедливо от съда в Страсбург. Старата му условна присъда беше заменена с ефективна и Навални беше изпратен в един от най-тежките трудови лагери в Русия - ИК-2.

В края на март стана ясно, че Навални страда от заболяване, водещо до липса на чувствителност в крайниците и болки в гръбнака. Затворнитеските власти не допускат до него независими лекари, но и не осигуряват адекватно лечение.

Митингите в защита на Навални събраха повече от 100 000 души в големите руски градове и доведоха до арести на повече от 2000 участници. Те се проведоха през януари, февруари и април. Арестувани и съдени са най-близките съратници на опозиционера като Любов Собол и прессекретаря Кира Ярмиш.

Във вторник адвокатите на Щабовете на Навални съобщиха, че ще обжалват забраните, наложени от съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG