Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ректорът на УНСС върна на работа преподавателя, уволнен след критика за посещение на Борисов


Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров възстанови на работа уволненият дисциплинарно доц. Мартин Осиковски.

"След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра „Медии и обществени комуникации“, е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание", се казва в съобщение на университета.

"Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности", казва проф. Димитров, цитиран в прессъобщението.

Доц. д-р Мартин Осиковски беше уволнен дисциплинарно с мотива, че е уронил престижа на университета заради публикуван статус, в който критикува посещението на Борисов.

На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов отиде в УНСС, срещна се с ректора проф. Димитър Димитров и публикува снимки в профила си във Фейсбук.

„Готов е новият корпус на Университета за национално и световно стопанство. За неговото доизграждане преди 2 години отпуснахме 7,5 млн. лв. […] Ако искаме младите хора да учат и да се развиват в България - трябва да им осигурим най-добрите условия“, гласи текстът на публикацията.

Тези пари бяха отпуснати от държавния бюджет лично по решение на Борисов, след като ръководството на университета предупреди, че е пред фалит. По-късно в обществената поръчка за ремонта бяха открити нередности и вече бившият ректор Стати Статев беше санкциониран, съобщи „Капитал“. За тези пари се говори и в изтеклите миналата година записи с глас, който прилича на този на Борисов.

В деня на посещението на Борисов доц. Осиковски написа във Фейсбук, че напуска няколко свои длъжности в УНСС в знак на протест срещу използването на университета за политически цели - главен секретар по уеб комуникации, член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“ и член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“.

Той обаче остана в учебното заведение като преподавател.

Непосредствено след публикуванто на статуса от Осиковски бяха поискани писмени обяснения от ректора на университета и беше задействано дисциплинарно производство за уволнение.

"Разпространените твърдения са неверни", каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров като аргумент за увлонението и уточни, че ще върне на работа доц. Осиковски, ако той докаже, че е бил прав.

Самият Димитров е разбрал за предстоящото посещение на премиера Борисов 35 минути преди пристигането му, каза ректорът в понеделник вечерта в предаването "Алтернативата" по TV1.

Срещу уволнението на Осиковски се обявиха преподаватели от УНСС, Софийския университет “Св. Климен Охридски”, Асоциацията на европейските журналисти, а под петицията в негова защита се подписаха над 6 хил. души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG