Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Работи се“, но с ефективност 0,75%. Какво свършиха властите, откакто шахта в София уби Людмил


Столичната община е извършила едва 0,75% от това, което обеща да направи с шахтите в София - да им сложи датчици, за да помогне за обезопасяването им. Това научи Свободна Европа след проверка, извършена в края на април.

Новината идва два месеца и половина след трагичния инцидент, при който дете загина, защото стъпи върху шахта на тротоар в центъра на София. Институциите, ангажирани с последващи действия по случая, са Столичната община и Софийската градска прокуратура. Но и двете не са постигнали почти никакви резултати до този момент.

Става дума случая от 14 февруари тази година, когато 16-годишният Людмил беше убит от токов удар пред болница „Св. Иван Рилски“ в София, докато чакаше заедно с баща си на червен светофар, за да пресече. Той беше стъпил на улична шахта, намираща се на тротоара.

Предисторията

Непосредствената причина за токовия удар беше съобщена дни след инцидента - оголен кабел, от който е протекъл ток по металната рамка на шахтата.

Оказа се, че кабелът води до един от търговските обекти, които се намират на територията на болницата. Разследване на Свободна Европа тогава установи, че лавката за продажба на ядки няма договор за наем с болничното заведение, а собствениците й са били длъжни да правят „ежемесечни дарения“, за да ползват мястото.

Наред с това беше открито, че лавката съществува и работи незаконно върху територия, която е държавна собственост - болничният терен. И че това е било така в продължение на над 30 години.

В средата на февруари стана ясно още, че в шахтата, върху която е стъпило детето, са били прибрани кабели на ЧЕЗ. Това е станало след ремонт на светофарната уредба на бул „Иван Гешов“ през 2018 г. Преди преустройството на светофара разпределителните кабели са достигали до обектите, които захранват, по въздух. Преди три години обаче електрическото захранване е било вкарано в шахтата, под земята.

Впоследствие кабелите са били изваждани оттам неясно от кого и прикрепяни към металната ограда на тротоара, откъдето са стигали до търговските обекти. По-голямата част от търговските обекти пък се оказаха незаконни.

Според очевидци преди детето да стъпи върху шахтата и да загине от токов удар, работници без отличителни знаци са отваряли шахтата и са работили в нея.

Поетите ангажименти

Дни след смъртта на детето Софийска градска прокуратура (СГП) пое надзора върху разследването. Обвинението трябва да обясни кои са отговорните лица за смъртта на 16-годишното момче, след като всички имащи отношение към казуса институции и дружества си прехвърляха вната.

На този фон кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че стопанисването на шахтата, по която е протекъл токът, е отговорност на Столична община. Въпреки това тя каза, че от общината не знаят кой е отварял шахтата.

Затова след смъртта на детето Фандъкова съобщи, че е възложила на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината.

Датчиците ще алармират за отваряне на шахтите и денонощни екипи ще проверяват състоянието на кабелите. От думите на кмета стана ясно, че това ще се случи в спешен порядък.

0,75% изпълнение

Два месеца и половина по-късно поставените датчици са едва 30. Според Столичната община всички те са поставени върху шахти на бул. "Александър Стамболийски". Т.е. два месеца и половина след като Йорданка Фандъкова пое ангажимент да се въведе контрол на съоръженията, в голяма част от които са поместени електрически кабели, това е сторено само в 0,75% от тях.

Намерението на местната власт в София е до края на месец май шахтите с датчици да бъдат 100, казаха от пресцентъра на Столична община. Ако това се случи - в края на май, когато ще са изминали три месеца и половина от трагичния инцидент, едва 2,5% от шахтите в града ще бъдат снабдени с датчици.

През това време никой не знае кой и кога отваря някоя от шахтите, нито какво се случва с електрическите кабели в тях.

СГП: Работи се, ако има нещо ще го кажем

Междувременно от Софийска градска прокуратура (СГП) не дадоха информация докъде е стигнало разследването.

По думите на говорителката на столичното обвинение Антоанета Панчева по случая "се работи". На въпросите на Свободна Европа докъде е стигнало разследването, установени ли са нови обстоятелства около трагичния случай, Панчева заяви: "Има много нови неща, въпросът е ще стигнат ли за обвинение".

Тя уточни, че "когато прокуратурата има нещо публично за каване, ще го каже". Но не се ангажира със срок.

Преди месец получихме писмо от държавното обвинение, казаха за Свободна Европа от столичния район "Триадициа", в чиито граници попадат болница "Св. Иван Рилски" и бул. "Иван Гешов".

"В него прокуратурата искаше разяснения за ремонта на булеварда и светофарната уредба. Но тъй като с това се занимава не районната администрация, ние пренасочихме въпросите към Столична община", коментира кметът Димитър Божилов.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG