Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и НАТО започнаха да изтеглят последните си войски от Афганистан


Съединените щати и НАТО официално започнаха да изтеглят последните си войски от Афганистан на 1 май, оставяйки разкъсаната от войната държава в несигурно бъдеще сред бушуващо насилие в отсъствието на мирно споразумение.

До 3 500 американски войници и около 7 000 войници от НАТО трябва да напуснат Афганистан до 11 септември, слагайки край на две десетилетия чуждестранно военно присъствие.

Изпълнението на огромната задача по напускането започна още преди 1 май. Армията изнася оборудване, преценявайки кое да бъде върнато в САЩ, кое да бъде дадено на афганистанските сили за сигурност и кое да бъде продадено като непотребно на пазарите в Афганистан.

Данни на проекта "Разноските на войната" показват, че САЩ са похарчили над 2 трилиона долара в Афганистан през последните 20 години.

Според служители от министерството на отбраната през последната година се извършва затваряне на по-малки бази като част от изтеглянето. По думите им, откакто Байдън е обявил в средата на април, че изтеглянето трябва да приключи в края на лятото, само около 60 души военен персонал са напуснали Афганистан.

Ярко напомняне за продължаващата несигурност в страната дойде късно на 30 април, когато експлозия на кола-бомба в Пул-и-Алам, столицата на провинция Логар, уби най-малко 26 души и рани повече от 100. Никой не пое отговорност за атентата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG