Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС извика руския посланик, след като Москва наложи санкции срещу 8 европейски служители


Посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов
Посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов

Европейският съюз извика руския посланик в Брюксел Владимир Чижов в отговор на решението на Москва да забрани на 8 служители на блока да влизат в Русия.

Говорителят на външната политика на ЕС Петер Стано каза, че ще предаде позицията на ЕС, която съдържа "силно осъждане и възражение".

Миналата седмица руското външно министерство забрани на осем служители на ЕС да влизат в страната. Сред тях е и вицепрезидентът по ценностите и прозрачността в Европейската комисия Вера Йоурова и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Кремъл каза, че действието е ответен отговор за санкции, наложени на руските граждани от ЕС.

Миналия месец Брюксел наложи санкции срещу двама руснаци, обвинени в преследване на гейове и лесбийки в южния руски регион Чечения. Преди това въведе и санкции срещу четирима висши руски служители, близки до президента Владимир Путин.

Руското външно министерство обвини Брюксел в подклаждане на антируска "истерия" с тези ходове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG