Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дания спира да използва ваксината срещу COVID-19 на Johnson&Johnson


Опаковки от ваксината срещу COVID-19 на Johnson&Johnson
Опаковки от ваксината срещу COVID-19 на Johnson&Johnson

Дания няма да използва ваксината срещу COVID-19 на Johnson&Johnson, съобщи Ройтерс. Причината е възможната връзка между имунизацията с медикамента и редки случаи на тромбози. В средата на април Копенхаген изключи ваксината на AstraZeneca от имунизационната си програма и посочи същия мотив за решението си.

Преди две седмици Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е открила възможна връзка между ваксината срещу COVID-19 на Johnson&Johnson и редки проблеми със съсирването на кръвта при хора, ваксинирани в САЩ. Регулаторът остава на мнението, че ползите от ваксината надвишават рисковете от възможни странични ефекти.

Редица държави, сред които и България, подновиха ваксинирането с медикамента.

Дания е първата държава в света, която спря да използва ваксината на Johnson&Johnson. Според оценките на местните здравни власти това ще забави завършването на имунизационната кампания с четири седмици.

Поръчаните количества от ваксината – единствената досега одобрена, която се прилага в една доза – са около една трета от всички поръчки на Дания. Според здравните власти ваксинирането върви достатъчно бързо с другите налични ваксини.

Дания досега е ваксинирала напълно 11,5% от населението си. Заболеваемостта в държавата намалява през последните месеци и мерките срещу разпространението на коронавируса бяха разхлабени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG