Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън предложи на Путин да се срещнат през юни


Президентът на САЩ Джо Байдън предлага срещата му с Владимир Путин да се проведе през юни. Тогава америсканският държавен глава ще бъде в Европа за срещи с Г-7 и представителите на НАТО
Президентът на САЩ Джо Байдън предлага срещата му с Владимир Путин да се проведе през юни. Тогава америсканският държавен глава ще бъде в Европа за срещи с Г-7 и представителите на НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън се надява да се срещне с Владимир Путин през юни. Предложението е това се случи по време на посещението в Европа на американският държавен гласа за срещата на Г-7, която ще се проведе във Великобритания между 11 и 13 юни.

“Надявам се и очаквам да се случи. Работим по въпроса“, каза Байдън пред репортери в Белия дом.

За потенциалната среща между двамата лидери се заговори в края на април. Като повод за нейното провеждане бяха посочени сериозното напрежение, свързано с военните заплахи за Украйна, хакерската атака над американска инфраструктура, както и ситуацията около опозиционера Алексей Навални.

По думи на съветници на Байдън в момента дори се обсъждат и конкретни дати, на които срещата може да се състои през юни.

В последните седмици броят на потенциалните теми за разговор между лидерите на САЩ и Русия нараснаха, след като двете страни изгониха по десет дипломати от посолствата, намиращи се на тяхна територия.

Напрежение между двете страни се създаде и около потенциалното затваряне на службата на Радио Свобода, както и ограниченията, наложени на медията заради т.нар. „закон за чуждестранните агенти“. С него се предвижда всички определени като „чуждестранни агенти“ да се идентифицират като такива във всеки свой материал и да подлежат на засилен контрол и множество регулации от руските власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG