Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият полицай, осъден за убийството на Джордж Флойд, обжалва решението на съда


Адвокатите на Дерек Шовин твърдят, че клиентът им е бил лишен от правото на справедлив процес
Адвокатите на Дерек Шовин твърдят, че клиентът им е бил лишен от правото на справедлив процес

Бившият полицай Дерек Шовин поиска повторно разглеждане на делото за смъртта на чернокожия Джордж Флойд, съобщи Би Би Си.

Флойд почина на 25 май 2020 г. в Минеаполис, докато Шовин притискаше с коляно врата му. На 21 април тази година бившият полицай беше признат за виновен за убийството на чернокожия мъж. Присъдата за подобно престъпление е до 40 години затвор. Очаква се точният период от време, за който Шовин трябва да лежи в затвора, да бъде обявен по-късно този месец.

Според адвокатите му Шовин е бил лишен от справедлив съдебен процес. В писмено обжалване на присъдата се твърди, че съдебните заседатели по делото са били подложени на прекомерно влияние поради широкото медийното отразяване на случая преди началото на съдебния процес. Защитата допълва, че съдията по делото е допуснал грешки, че прокуратурата е предприела неправомерни действия, както и че е имало опити за сплашване на съдебните заседатели по делото.

По-рано поддръжници на Шовин изразиха несъгласие с присъдата заради това, че един от съдебните заседатели е бил заснет на протест срещу полицейското насилие спрямо Флойд. Протестът се е състоял по време на парад по случай 57-та годишнина от историческа реч на пастора Мартин Лутър Кинг, който е водач на движението за граждански права на чернокожите през 60-те години на 20 век.

Пред американско издание същият съдебен заседател е заявил, че е присъствал на парада, за да почете паметта на Кинг, а не за да протестира срещу полицията.

Смъртта на 46-годишния Флойд провокира масови бунтове в САЩ и протести по целия свят срещу расизма и полицейското насилие. Чернокожият мъж беше арестуван по подозрения, че е опитал да използва фалшива банкнота от 20 долара в квартален магазин в Минеаполис.

Тезата на защитата беше, че смъртта на Флойд е предизвикана не от действията на Шовин, а от употреба на наркотици, но следи от такива вещества не бяха открити в тялото на чернокожия мъж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG