Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Силна подкрепа”. България информира НАТО за взривовете и Русия 


Български официални представители са информирали Северноатлантическия съвет в четвъртък за незаконните действия на руски граждани в България през последното десетилетие.

"Там бяха изслушани председателят на ДАНС и директорът на Служба военно разузнаване. Те запознаха Съвета с разкритите незаконни действия на руски граждани на територията на Република България от 2011 г. насам", съобщи Министерство на външните работи.

Отговорът на България включва съдебни действия и експулсиране на редица руски дипломати. “Съюзниците от НАТО изразиха загриженост от продължаващия модел на дестабилизиращо поведение на Русия и изразиха силна подкрепа и солидарност с България”, каза за Свободна Европа източник от НАТО.

Българските представители са информирали в 30-минутна презентация за трите експлозии в обекти, свързани с оръжейно производство. В последващ дебат България е поискала солидарност и подкрепа.

“Сега зависи от всеки член на Алианса как, кога и дали ще предприеме някакви действия, но по време на разговорите нямаше никакви съмнения, нито въпроси към българската делегация, която представи убедително действията срещу руските служби за сигурност, особено ГРУ”, каза източник от НАТО.

"НАТО изрази солидарност с България по повод дестабилизиращите действия на Русия на нейна територия и подчерта още веднъж пълната си подкрепа за нейния суверенитет", се казва в съобщение на Министерство на външните работи. Всички 29 държави са направили изявления в подкрепа на България.

Очаква се действията на руските агенти в България и Чехия да са обект на разговорите и по време на срещата на върха на НАТО следващия месец.

Пъзелът за действията на агенти на ГРУ в България и Чехия започна да се нарежда след изявление на премиера на Чехия Андрей Бабиш, който обяви, че има "еднозначни доказателства", че ГРУ стои зад взривовете на военен склад във Врбетице през 2014 г. Разследващите потвърдиха, че военната продукция е била предназначена за Украйна, а търговец е българинът Емилиян Гебрев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG