Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Импровизирано взривно устройство". Прокуратурата знае за умишлен взрив в склад на Гебрев от 2013


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Прокуратурата разполага от над 7 години с доказателства, че склад на оръжейната компания на Емилиян Гебрев ЕМКО най-вероятно е взривен умишлено. Това става ясно от постановление на Районната прокуратура в Севлиево, с което през декември 2013 г. е спряно разследването на експлозията в склад на фирмата в село Ловнидол, станала на 12 ноември 2011 г.

Преди ден говорителката на главния прокурор Сийка Милева посочи този инцидент като един от общо четирите „сходни“ взривове в България през последните 10 години, за които са заподозрени агенти на руското военно разузнаване, известно като ГРУ. Прокуратурата за пръв път официално свърза взривовете в чешки военни складове във Врбетице през 2014, отравянето на Гебрев в София през 2015 и общо четири експлозии.

Милева каза, че негова продукция, предназначена за Министерството на отбраната на Грузия, е била унищожена през 2011 г., а при една от експлозиите в базата на ВМЗ „Сопот“ до село Иганово през 2015 г. също са пострадали боеприпаси, собственост на Гебрев.

Освен това посочи, че между четирите „сходни“ инциденти има няколко прилики – не са установени причини за инцидентите; започват с пожари, след които разследващите предполагат, че следва детонация на взрив от разстояние; не са открити никакви технически неизправности; няма жертви и ранени; унищожените боеприпаси са били предназначени за износ в Украйна и Грузия.

Веднага след изявлението на Милева, от ЕМКО отрекоха, че продукцията им в унищожения склад в Ловнидол да е била предназначена за износ, както и да са имали складирани боеприпаси в базата на ВМЗ „Сопот“ в Иганово. В четвъртък компанията разпространи ново съобщение с повече подробности по темата.

„Неверните твърдения на прокуратурата, че е бил предшестван от пожар, с което се търси общ знаменател с останалите цитирани взривове, в случая са само малката лъжа, незначителен детайл. По-важното е, че при разчистването на района е открито взривно устройство с пластичен взрив и детонатор. На базата на комплексна експертиза прокуратурата в Севлиево достига до извода, че взривът е умишлено предизвикан“, заявяват от компанията на Гебрев.

Заключенията на прокуратурата за Ловнидол

В цитираното постановление, с което Свободна Европа разполага, се посочва недвусмислено, че взривът в склада в Ловнидол се дължи на „поставяне на импровизирано взривно устройство и последвалото му взривяване (най-вероятно дистанционно)“.

След преквалифициране на обвинението, досъдебното производство е изпратено на компетентната Окръжна прокуратура в Габрово, която обаче го връща обратно в Севлиево. Аргументът на горната прокуратура е доказателствата „не установявали намереният експлозив, тип „Пластит“, да е средство, послужило за взрива е складовата база“.

В крайна сметка районният прокурор Диян Атанасов приема, че „независимо от различните становища за правилната правна квалификация на извършеното деяние“ са били осъществени всички необходими следствени действия, но извършителят не е намерен. Затова и спира разследването. Никъде в постановлението не се споменава взривът да е бил предшестван от пожар, както твърди Милева.

„Сериозното разминаване с истината и фактите в изявлението на прокуратурата на България от 28 април 2021 г., които лесно се опровергават документално, изглежда като умишлен опит да се компрометира и това разследване и да се докара и то също до задънена улица. Също както и разследването на т.нар. „български Новичок“, заявяват в четвъртък от ЕМКО, припомняйки, че разследването за отравянето на Гебрев също беше спирано през миналата година.

ЕМКО е имала 14 снаряда във ВМЗ "Сопот"

От фирмата отхвърлят версията на прокуратурата и за това, че един от взривовете във ВМЗ „Сопот“ през 2015 г. е свързан с продукция на Гебрев. Преди ден Милева цитира информация от икономическото министерство, според която от ЕМКО са съхранявали там свои боеприпаси, но от компанията веднага отрекоха. Сега те предоставят подробности от двустранно споразумение между двете дружества, от което става ясно, че във ВМЗ „Сопот“ е имало само 14 снаряда на фирмата на Гебрев.

„Тези, които твърдят, че 14 броя муниции могат да бъдат цел на терористично нападение, очевидно имат друг дневен ред. Вероятно властите трябва да отговорят на други въпроси, а именно какво друго е било взривено във ВМЗ, не е ли било то истинската цел на терористите и защо това се прикрива и не се разследва вече 6 години“, пишат от ЕМКО.

От компанията за пореден път си обясняват липсата на активност на прокуратурата по тези случаи досега с „прикриването на дейността на руските специални служби на територията на България“.

„Особено ясно това проличава при разследването на опита за отравяне на тримата български граждани с вещество от семейството на Новичок през пролетта на 2015 г. Вече години наред ръководствата на ДАНС, МВР и прокуратурата на Република България открито саботират това разследване, въпреки многобройните доказателства предоставяни и от международни източници.“

В началото на миналата година бяха повдигнати задочни обвинения на трима руски граждани, за които едва преди ден Сийка Милева за пръв път заяви, че „с висока степен на вероятност“ имат „принадлежност към ГРУ“. Обстоятелство, което отдавна беше оповестени от няколко международни разследвания с участието на медии като Белингкат, Ню Йорк Таймс, Шпигел, Инсайдър и други.

До обвиненията се стигна едва след като британските власти обвиниха няколко руски агенти за отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Именно един от издирваните за този опит за покушение – Денис Сергеев с псевдоним „Сергей Федотов“, беше обвинен от българската прокуратура и за отравянето на Гебрев. Миналия август разследването беше спряно, но съдът отмени постановлението. Вече повече от години разследващите не са споделяли никаква информация за действията си по този случай.

По този повод от ЕМКО припомнят, че българското правителство отказа да изрази солидарна подкрепа за Великобритания след огласяването на обвиненията срещу руски агенти. Освен това „българското правителство е единственото, което не потърси международна подкрепа за терористичните актове на своя територия“, нито поиска съдействие от Организацията за забрана на химическите оръжия.

В края на позицията си от компанията на Гебрев поставя и въпрос – защо прокуратурата изключва взрива на 5 юни 2012 г. в района на „Петолъчката“ от кръга на подозрителните според нея инциденти. Според ЕМКО „по своите мащаби и последствия тези взривове далеч надхвърлят всички останали, цитирани от прокуратурата преди два дни“.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG